Damir Mašić: U Sarajevu je danas poražena demokratija

N. K., S. Š. J.
Damir Mašić: U Sarajevu je danas poražena demokratija
SDP BiH danas je održao press konferenciju gdje se prisutnima obratio Damir Mašić, politički direktor SDP BiH i zastupnik u Parlamentu FBiH, koji je upozorio na krizu u radu Parlamenta FBiH.

"Proteklih mjeseci svjedočimo porazu, jer ovo jeste poraz demokratije jer Federalni parlament nije održao sjednicu tri mjeseca. Mi smo 16. septembra predali dovoljan broj potpisa da se održi sjednica koja nije od tada nikako zakazana.

U FDS-u su se dionice prodale bez ikakvog znanja drugih, a već je vlada prodala offshore dionice Bosnalijeka... Nalazimo se u parlamentarnoj krizi i krajnje je vrijeme da vladajuća koalicija počne odgovarati za haos koji vlada u FBiH. 

Mi u SDP-u ne vidimo zašto je nastao zastoj u Parlamentu?! Imamo situaciju da se uvode novi nameti bez da je Parlament raspravljao o tome, a tiče se novih nameta za topli obrok i regres... Jedino što mogu poručiti jeste da mi nećemo odustati. U narednim danima ćemo dostaviti opet potpise za održavanjem vanredne sjednice i ako ne bude sazvana, idemo na sud i pokrećemo proces pred sudom!", izjavio je Mašić novinarima.

Dodao je i kako se u zgradi Federalnog parlamenta održava i "uži kolegij".

"Danas se u zgradi iza nas održava nešto što poslanički ne postoji, uži kolegij. Poslovnikom je određen kolegij koji čine rukovodstvo Doma i predsjednici, šefovi klubova stranaka koji su zastupljeni u Parlamentu Federacije. A mi danas svjedočimo jednom potpuno neposlovničkom sastanku neparlamentarne većine i ovo je prvi put da se uvodi nova praksa, da se kolegij na kojem će se dogovarati i određivati daljnji tok zasjedanja i planiraju sjednice održava bez ikakvog prisustva ikakvih članova opozicionih političkih partija. To ne samo da je poraz demokratije, ne postoji zemlja u svijetu na kojoj se ovo na ovakav način rješava. Očigledno gospoda iz parlamenta ima problem s činjenicom i istinom i nisu htjeli da čuju drugu stranu. Oni su izgleda sami sebi i to ne bi bio problem da mi nemamo parlamentarni zastoj koji traje već preko tri mjeseca. Podsjećamo, posljednja sjednica Predstavničkog doma održana je tačno na današnji dan prije tri mjeseca - 13. jula 2016. i ovo je prvi put otkako postoji FBiH, parlament nije zasjedao preko tri mjeseca i pitanje je kada će zasjedati. Još jednom osuđujem sve ovo što se dešava", poručio je Mašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije