Đajić: Zaraženo je 50 radnika UKC RS-a, što nije veliki broj

Radiosarajevo.ba
Đajić: Zaraženo je 50 radnika UKC RS-a, što nije veliki broj
PrtScr / Vanredni press UKC RS-a

 Na vanrednoj konferecniji UKC RS-a kazali su da su zaposlenici razočarani informacijama koje su se pojavile u javnosti o stanju na UKC-u.

"Teško nam padaju različiti komentari pojedinaca po raznim portalima. Što se tiče stanovnika, zbog njih smo organizirali ovu konferenciju. Oni su jučer bili izloženi  različitim informacijama, da je bolnica novi klaster, da su ugroženi pacijenti, da se sve raspada, a takve stvari su nedopustive. Gunsne lazi su se pojavile na pojedinim portalima, pa je stanovništvo juče bilo uznemireno. Lično sam imao preko 200 poziva sa pitanjima građana da li mogu doći po svoje najmilije koji su otpušteni kućamapremminu

Mi smo jučer, a i danas normalno funkcionišemo. Ovdje danas ne sjede priučene neznalice,
već vrlo odgovorni ljudi koji su završili jedan od najtežih fakulteta, specijalizacije širom svijeta", rekao je Vlado Đajić, direktor UKC-a i onda se osvrnuo i na zaštitnu opremu kojom raspolažu:

"Imamo 500 hiljada zaštitnih maski, imamo 900 hiljada ruakvica, imamo oko pet hiljada odijela. Na tome mogu da nam zavide mnoge bolnice u regionu i Europi. Naravno da smo to obezbijedili uz podršku Vlade RS-a i moram da napomenom da imamo sa njima svakodnevno komunikaciju i saradnju".

Đajić je kazao da na UKC RS-a ima oko 3000 zaposlenih i oko 50 je zaraženih i dodao da je ovaj broj ispod prosjeka u odnosu na mnoge zdratvstvene ustanove.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić najavio je danas da će naredne sedmice biti imenovane komisije koja će utvrditi primjenu protokola i ponašanja radnika u zdravstvenim ustanovama kada je u pitanju koronavirusa i mogućnost njegovog širenja u tim ustanovama.

Ako je bilo određenih propusta, bit će, kaže, evidentirani oni koji su odgovorni.

Šeranić je današnjoj na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je utvrđen virus kod 12 pacijenata koji nisu bili na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra (UKC), što, kaže, ne znači da su donijeli virus u tu zdravstvenu ustanovu ili da su tu bili zaraženi.

Kazao je da se ne može govoriti da je UKC Banja Luka novi klaster koronavirusa.

Nije neuobičajeno da se infekcija pojavi u zdravstvenoj ustanovi, iako uvijek treba utvrditi zašto i odakle se ta zaraza tu pojavila", naveo je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije