"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

13
Radiosarajevo.ba
"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović jedan je od domaćina Nacionalnog molitvenog doručka, događaja koji spaja različite konfesije i politička uvjerenja, a koji će se, pod nazivom "Da svi budemo jedno", prvi put održati u Sarajevu, u ponedjeljak 29. aprila 2024. godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Glavni pokrovitelj ovog događaja je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović, a uz zastupnika Sašu Magazinovića organizatori i domaćini su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, zastupnik u Bundestagu SR Njemačke Josip Juratović, te profesor dr. Ahmet Shala.

Ovaj nadstranački i nadkonfesionalni susret, koji se naslanja na tradiciju Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu, okupit će osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života Zapadnog Balkana s ciljem promoviranja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu ili drugu pripadnost.

Preminula majka Mirze Selimovića: 'Odmori se, najdraža moja...'

Preminula majka Mirze Selimovića: 'Odmori se, najdraža moja...'

Molitveni doručak bit će održan u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega će u Plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH biti održana i panel diskusija na temu "Svjesni svoje odgovornosti pred Bogom i ljudima".

Nacionalni molitveni doručak vuče korijene iz Amerike, iz vremena prije Drugog svjetskog rata, kada su se siromašni okupljali kako bi uz zajednički obrok imali i molitvu. Kasnije je ovu tradiciju preuzela grupa kongresmena, a od 50-ih godina redovno je i prisustvo predsjednika SAD-a. Molitveni doručak je događaj koji ima internacionalni karakter. Kroz sve ovo vrijeme je zadržao svoju suštinu - okupljanje ljudi različitih konfesija i političkih opredjeljenja, te promociju mira i vjerske tolerancije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije