Da li je ovo kraj: Potpisana odluka o gašenju mostarskog Aluminija

Radiosarajevo.ba
Da li je ovo kraj: Potpisana odluka o gašenju mostarskog Aluminija
Foto: Arhiv / Aluminij

Zadužuju se direktori i rukovoditelji da odmah rasporede radnike sukladno potrebama procedure gašenja, kako bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva, navodi se u odluci koju je večeras popisao direktor mostarskog Aluminija Dražen Pandža, prenosi Blijesak.info.

U odluci se nalaže svim direktorima, rukovoditeljima i radnicima da se odmah postupe u skladu s Procedurama gašenja proizvodnje.

Odluka o gašenju Aluminija - undefined

Foto: Screenshot: Odluka o gašenju Aluminija

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija kazao je da je žalosno da im se nakon šest sati blokade nitko od hrvatskih ministara nije obratio.

Dakle prema najavama tačno u ponoć Aluminij ostaje bez napajanja električnom energijom, a to znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije pokretanje potrebno je najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 miliona eura.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 miliona maraka, a oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je vezano uz ovu kompaniju.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije