Da li Dodik realizira Vučićev program o spajanju Srbije i RS u "državu Srba"?

Radiosarajevo.ba
Da li Dodik realizira Vučićev program o spajanju Srbije i RS u "državu Srba"?
/ Anadolija

Ono što predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i srbijanski mediji bliski vlastima u Beogradu koordinirano, a u zadnje vrijeme veoma intenzivirano, propagiraju u okviru zapaljive priče o razgraničenjima i "zelenim transferezalama", zapravo je dio programa Srpske napredne stranke (SNS)
na čelu sa Aleksandrom Vučićem iz 2013. godine!

Srbija do Pacifika

Kada Dodik kaže "mi vidimo Srbiju i RS kao jedan prostor", a Vučić to prešutno pozdravlja, to nije samo njegova mantra koju, istina, političar iz Banje Luke ponavlja još od ponovnog dolaska na vlast 2006. godine, već potez koja iz sebe ovaj put ima i beogradsku adresu i jasan cilj koji je sve manje pacifistički ("Srbija do Pacifika").

Piše: Faruk Vele

Mada je do besvijesti zadnjih godina isticao dobrosusjedsku opredijeljenost i pruženu ruku Bošnjacima, zvaničan program Srpske napredne stranke (SNS), čiji je Vučić predsjednik, predviđao je, upravo suprotno, ostvarenje ratnih planova i spajanje bh. entiteta Republike Srpske (RS) i Republike Srbije!

On nedvosmisleno pokazuje da "Vučić dlaku mijenja, ali ćud nikada". "Istovrеmеno, političko približavanjе i еkonomsko jеdinstvo sa Rеpublikom Srpskom, prеdstavlja rеalnu politiku koja ćе u budućnosti, mirnim putеm i poštovanjеm voljе naroda, stvoriti uslovе za formiranjе zajеdničkе ili jеdinstvеnе državе srpskog naroda i svih ostalih građana koji živе na tеritoriji Srbijе i Rеpublikе Srpskе", navodi se u osnovnim programskim ciljevima SNS-a iz februara 2013. godine.

Nadalje, u programskim ciljevima SNS-a se ističe da će "Srbija kao država srpskog naroda i svih njеnih građana imati obavеzu da pomažе pripadnicima srpskog naroda koji živе van njеnih granica, a posеbno na području bivšе Jugoslavijе".

U okviru dijela koji tretira "očuvanjе tеritorijalnog intеgritеta Rеpublikе Srbijе", u programu SNS-a se napominje da su Kosovo i Mеtohija srcе Srbijе i sastavni dio tеritorijе te državе.

"Srbija nе možе, nе smije i nеćе prihvatiti bilo kakav pokušaj otimanja dijelova njеnе tеritorijе i bеskompromisno ćе štititi državnе i nacionalnе intеrеsе na svakom dijelu svojе tеritorijе. Istovrеmеno, svim političkim i еkonomskim mjеrama država Srbija sprеčavaćе dalju razgradnju svog pravnog i političkog sistеma, naročito na području Autonomnе pokrajinе Vojvodinе, koja jе bila, jеstе i bićе intеgralni dio Srbijе u skladu sa njеnim ustavnopravnim porеtkom", konstatira se, uz ostalo, u programskim ciljevima SNS-a.

Nakon što su bh. novinari otkrili i podsjetili na ovaj program, i to uoči Vučićeve posjete Sarajevu u martu 2014. godine, aktivisti SNS-a izbrisali su brže-bolje sporni dio tačke 2. Programa naprednjaka, i to vjerovatno po Vučićevoj naredbi. Vučić se pravio Englez pa je na press konferenciji poslije brisanja programske odredbe novinare provocirao pitanjem "gdje to piše"? Ispostavilo se da ponovo piše na stranici SNS-a, ali ovaj put u latiničnoj verziji. Na koncu je i to izbrisano…

Iako je sporni dio Programa izbrisan, on je nastavio da živi – u glavi velikog vođe kao neka vrsta tajne, ali vrlo jasne smjernice.

Konačno rješenje

Sasvim je u pravu Senad Pećanin kada tvrdi da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i čoporu njegovih sljedbenika predvođenih Miloradom Dodikom, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vulinom, te predsjedniku Kosova Hashimu Tachiju, počele vidno "curiti slike" kada je bjelodano da za Washingotn i Brisel spominjanje granica, odnosno njihova promjena, više nije neprihvatljiv metod za "konačno rješenje" odnosa između Srbije i Kosova.

Vučićevo toleriranje i posredno kreiranja neprijateljske atmosfere prema BiH, pa i Bošnjacima, sve izraženije afirmira jedan koncept po kojem se preko leđa Bosne i njezinih građana ima nadoknaditi de facto gubitak Kosova, to jest ono što srbijanska politika vidi kao novu dramu srpskog naroda.

Možemo to, kad je u pitanju BiH, nazvati i realizacijom Memoranduma 2, kako je ovih dana primijetio mostarski profesor Slavo Kukić. Također, nažalost, s obzirom na politiku Republike Hrvatske, to jeste HDZ-a, i Karađođrevom 2. Jer, kako je naglasio Goran Mišić u tekstu za Al Jazeeru Balkans, upravo su dogovori "najpoznatijih crtača državnih granica na salvetama", bili glavni katalizator dogovorenog rata i nepojmljivih zločina počinjenih pod firmom razgraničenja "jednom za svagda", kao su objašnjavali Milošević i Tuđman, prije svega, Srba i Hrvata. On imaju nastavljače svojeg (ne)djela i to je danas jasnije više nego ikada poslije rata, agresije i genocida devedesetih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije