Aleksandra Jerkov: Dodik igra opasnu igru, Vučić ga podržava

Radiosarajevo.ba
Aleksandra Jerkov: Dodik igra opasnu igru, Vučić ga podržava

Dok predsjednik bh. entitet RS Milorad Dodik u stilu Radovana Karadžića svakodnevno otvoreno prijeti i najavljuje razgraničenja u BiH, tvrdeći da mu za to građani daju signale, a Prva srpska televizija, indikativno, objavljuje kartu u kojoj je polovina naše zemlje pripojena susjednoj Srbiji, u uzavreloj regionalnoj i svjetskoj političkoj sceni, nameće se pitanje da li nam to beogradska kuhinja ponovo poručuju "da smo u bitkama i pred bitkama ", te da one možda "nisu oružane", ali "da ni takve još nisu isključene".

Piše: Faruk Vele

Zastupnica Skupštine Srbije i potpredsjednica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov kaže za Radiosarajevo.ba kaže da nema sumnje da tenzije u regionu itekako odgovaraju onim političarima koji su na vlasti. Žena koja se jedino usprotivila Vojislavu Šešelju i njegovom ološu zajedno sa Vjericom Radetom, otvoreno govori o situaciji u regionu.

 "Itekako im odgovara situacija da nacionalisti na svim stranama, ne mislim  sam na Bosnu i na Srbiju, mi imamo takvu situaciju i sa Hrvatskom i sa Crnom gorom, Makedonijem, Kosovom..., dižu tenzije. Očigledno vrlo dobro profitiraju iz tih stalnih tenzija i kako se kome bliže izbori, što je vaš slučaj u BiH, i neke teške odluke, što je naš slučaj, očigledno da postoji potreba i želja da se na opšte zadovoljstvo političara u regionu te tenzije još podgrijavaju. Onda se isti ti političari, u ovom slučaju naš predsjednik Aleksandar Vučić, pojavljuju  kao veliki spasioci i način da se izađe iz krize koju su, uzgred budi rečeno, sami izazvali", kazala je Jerkov.

Ona tvrdi da je riječ o "veoma opasnoj političkoj igri", a u kojoj će, kao i svaki put, deblji kraj izvući građani.

"Jer oni uvijek bili ti koji su plaćali cijenu za nečije busanje u patriotske grudi, želje ili snove za mijenjanje granica. I nažalost, bit će tako i ovog put... ", naglašava ona.

Srbija111.jpg - undefined

Govoreći o vezama Dodika i Vučića i mogućem koordiniranom dogovoru o podizanju prašine, Jerkov podvlači da je Dodik i dalje veoma drag gost Aleksandra Vučića i svi kadrova SNS-a.

"Ne vidim da Dodik radi bilo šta što Vučiću smetalo tako nešto. Obojica to rade na dvostranu korist, spremajući se na buduće izbore i misleći da tako stječu političke poene. Ne znam da li je Dodik spreman da ide do kraja ili radi političke kampanje, ali to vrlo opasno. Bilo kakva relativizacija toga što on radi riječima da možda neće ići do kraja, je, također, vrlo opasno. Treba vrlo ozbiljno uzeti te prijetnje! Imam jako loše iskustvo sa tim igranjem granicama, kako se to kod nas u Srbiji zove. Još nam je Vučić uveo termin razgraničenje. Svaka priča o razgraničenju  je nažalost veoma opasana i uvijek cijenu plate građani", smatra Jerkov.

Ona, nadalje, kaže da uopšte nije bitno da li to Vučić radi jer ne može da "izađe iz radikalskog šinjela" ili podilazi starim biračima radikala.

"Opasno je i je i štetno i jedno i drugo.  I, žalosno je. Jer za sve te svoje akcije nađe partnere u susjednim  državama. Sad je to Dodik, ali uvijek se nađe neko ko hoće da igra tu igru ,i to je vrlo opasno. Dakle, bez obzira da li su spremni da idu do kraja, to što rade je vrlo opasno", zaključila je Jerkov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije