Da li Dodik izvlači novac iz BiH? | Bećirović: Milorad je u Sloveniji uspostavio razgranatu mrežu

13
Radiosarajevo.ba
Da li Dodik izvlači novac iz BiH? | Bećirović: Milorad je u Sloveniji uspostavio razgranatu mrežu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane, nedavno je izjavio da lider SNSD-a i predsjednik entiteta Rs "Milorad Dodik i njegova oligarhija imaju utočište" u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije.

Prijestolnica Putinovaca

Ove navode Bećirović je za TV N1 argumentirao pisanjem slovenskih medija koji Dodika povezuju sa kupovinom poslovnog prostora u Ljubljani od 200.000 kvadratnih metara.

Da li Milorad Dodik izvlači novac iz BiH dok njemački mediji izvještavaju da je bh. entitet Rs, na čijem je čelu, na rubu bankrota? Šta bi to moglo da nam govori?

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

O ovim i drugim temama Bećirović vrlo otvoreno govor za portal Radiosarajevo.ba.

"Milorad Dodik je decenijama prisutan u Ljubljani i Sloveniji. Još iz rane mladosti kada je prodavao poljoprivredne proizvode na ljubljanskoj Tržnici. Dodik je u Sloveniji uspostavio razgranatu mrežu u politici, biznisu i sa pojedincima koje se bave 'sumnjivim' poslovima. Radi se uglavnom o prikrivenom vlasništvu. Pored nekretnina, agencije za posredovanje radnom snagom spominje se u brojnim biznisima. Spleo je tijesno savezništvo s ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem i bivšim slovenačkim premijerom Janezom Janšom, ali i sa drugima", priča Bećirović za portal Radiosarajevo.ba.

On tvrdi da Ljubljana postaje "regionalna prijestolnica kriminala, okupljalište kriminalaca i Putinovaca".

Biznismen iz Bosne i Hercegovine kupio megaprojekt u Ljubljani na čak 200.000 kvadrata

Biznismen iz Bosne i Hercegovine kupio megaprojekt u Ljubljani na čak 200.000 kvadrata

"Zanimljiva je simbolika da je gradonačelnik Ljubljane dobio orden od Vladimira Putina 2017. godine. Čak se, prilikom posjete Sloveniji 2011. godine, Putin iz rezidencijalnog kompleksa Brdo kod Kranja nakon službene večere iznenada u kasnim večernjim satima neplanirano uputio ka Ljubljani, da se susretne s gradonačelnikom Jankovićem. Na drugoj strani predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar živi u "Ruskoj Dači". Značajan dio prihoda poslovno-kriminalne strukture ostvaruju putem javnog novca. Zato je važno da se istraži ko im je to omogućio", dodao je.

Prema riječima sagovornika portala Radiosarajevo.ba, neizbježno je, da se u sve uključe američke sigurnosno-obavještajne i istražne agencije.

"Kao što su pomogle Italiji poslije Drugog svjetskog rata da se obračuna sa mafijom, sada je to važno za Sloveniju i druge države Zapadnog Balkana, jer nemaju dovoljno snage da se suprotstave tim strukturama. Sjedinjene Države imaju moć i međunarodni položaj neophodan da se suprotstave kriminalu, mafijaškim strukturama i ruskom utjecaju", istakao je Bećirović.

Zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon nedavno je iznijela zabrinutost zbog ruskog utjecaja u bh. entitetu Rs i susjednoj Srbiji. Zanimalo nas je koliko se taj utjecaj može povezivati s najnovijim političkim, pa i sigurnosnim zaoštravanjem u BiH?

Zijad Bećirović
Foto: Ustupljena fotografija: Zijad Bećirović

"Tanja Fajon je ministrica vanjskih poslova i zamjenica premijera i sasvim sigurno ima pristup do povjerljivih obavještajnih podataka. Ne zaboravimo, da su u januaru prošle godine u Sloveniji uhapšena dva ruska špijuna. Za vrijeme vladavine Janeza Janše su oslabljene državne institucije i/ili su bile zloupotrijebljene. Postoji realna opasnost, ukoliko se ne bude djelovalo, da to može biti kraj Slovenije kakvu smo poznavali", istakao je Bećirović.

Tome se, veli, može suprotstaviti samo uz američku pomoć kombinirajući sa sistemom uvođenja američkih sankcija prema pojedincima i pravnim licima.

"U Ljubljani se povećava broj oružanih obračuna. Nije nimalo slučajno što im u postojećoj situaciji smeta slovenski premijer Robert Golob i što je izložen bezobzirnim napadima kako bi iznudili njegovu ostavku, a mafijaške strukture preuzele državu. Napadi na premijera Goloba će se nastaviti još većom žestinom. Važno je osigurati snaženje i djelovanje institucija, koje treba da se suprotstave napadu kriminala i mafije na Sloveniju", dodao je.  

Ako je ruski utjecaj toliko snažan u Sloveniji, koliki je tek u Bosni i Hercegovini, pita se Bećirović.

"Rusija je instalirala svoje vlasti u Bosni i Hercegovini i Putinovci vladaju BiH. I Bosna i Hercegovina se ne može izvući iz postojeće situacije bez američke pomoći i pomoći saveznika. Posebno će biti snažan ruski utjecaj na izbore za Europski parlament juna ove godine. Zato je potrebno jedno zajedničko sistematično, sihronizirano i koordinirano djelovanje savezničkih država. Pritom je važno detektirati Putinovce u vlastitim redovima", kaže Bećirović.

Kakvo je stanje kod Dodika, prema Bećiroviću, najbolje ilustruje njegovo ponašanje na svečanoj akademiji u Banjoj Luci 8. januara nešto prije 17 sati.

"Dodik se sprema da izađe za govornicu sa napisanim govorom u tom trenutku nad Banjalukom prelijeću američki lovci F-16 probijaju zvučni zid, zatrese se Banja Luka, čak se i u dvorani Borik to osjeti. U međuvremenu izlazi Dodik na binu i ne koristi već napisani tekst, mijenja koncept priče. Uplašio se. Nije smio doći u Brčko 10. januara iako je zadnjih 15 godina dolazio. Zaključite sami zbog čega!?", izjavio je Bećirović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije