Da li će Sarajevo danas dobiti gradonačelnicu

10
Radiosarajevo.ba
Da li će Sarajevo danas dobiti gradonačelnicu
Facebook / Benjamina Karić

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazan je za danas, 8. aprila 2021. godine, za 10 sati ujutro.

Gradsko vijeće trebalo bi okončati izbor gradonačelnika i njegovih zamjenika.

Podsjećamo, prvi prijedlog tadašnje Četvorke bio je Bogić Bogićević (SDP je birao kandidata), no na sjednicama Gradskog vijeća došlo je do fijaska, pale su teške optužbe, a Četvorka više ne postoji.

NBL i Ibrahim Hadžibajrić, koji su optuženi da su "minirali" sjednicu kako Bogićević ne bi bio izabran, više nisu dio koalicije, pa sad u Sarajevu imamo Trojku u kojoj su SDP, Naša stranka i Narod i Pravda. Više o svemu čitajte OVDJE.

Nakon višednevnog lutanja i potrage za kandidatom (Dragan Stevanović, Ljubiša Marković, Nijaz Skenderagić...samo su neka od imena koja su se pojavljivala, op.pr.), SDP se na kraju odlučio da na poziciju gradonačelnice kandidira Benjaminu Karić. Kandidati za zamjenika gradonačelnice ostaju Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka). 

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica stranke. Naveli su i da je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

"Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže", saopćili su iz SDP-a.

Kako bi ovaj put osigurali izbor, lideri stranaka Trojke - Nermin Nikšić (SDP), Predrag Kojović (Naša stranka) i Elmedin Konaković (NiP) jučer su uputili zajedničku izjavu u kojoj se navodi da je današnja sjednica prilika da se proces izbora gradonačelnika i njegovih zamjenika okonča uprkos različitim opstrukcijama i potencijalnim nezakonitim radnjama o čemu će konačnu riječ dati nadležno tužilaštvo.

„Nažalost, naša časna namjera da gradonačelnik Sarajeva bude cijenjeni Bogić Bogićević sabotirana je nečasnim metodama aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skake i njegove stranke što je dovelo do odustajanja Bogića Bogićevića od kandidature.

SDP, Naša stranka i Narod i Pravda u Gradskom vijeću su osigurali potpise 15 vijećnika koji će podržati izbor nove gradonačelnice i njenih zamjenika.

"Nova administracija će rad gradske vlasti učiniti boljim i transparentnijim“, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika stranaka koji u Gradskom vijeću Sarajeva imaju većinu.

Iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde očekuju da se izabrani gradski vijećnici ponašaju odgovorno te ih pozivaju da ne opstruiraju i dodatno srozavaju izbor čelnika gradske uprave: "Neprisustvovanje sjednici i neosiguravanje kvoruma te eventualni novi pokušaji kupovine ruku u režiji Abdulaha Skake nikako nisu niti mogu biti u interesu demokratskog procesa. Poštovanje volje birača osnova je svakog demokratskog društva i vjerujemo da će se sutra pokazati kome su interesi građana ispred vlastitih i stranačkih interesa. Predloženi kandidati za gradonačelnicu i njene zamjenike održavaju vrijednosti multietničkog Sarajeva i zaslužuju priliku pokazati da vlast može i treba raditi odgovorno, transparentno i učinkoviti na zadovoljstvo svih građana."

Potpisi vijećnika - undefined

Faksimil: Potpisi vijećnika

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije