! / Ugledni njemački list o 'slučaju Bogićević': Moralna i politička sramota

31. 03. 2021. u 22:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 323

Posljednja politička dešavanja na političkoj sceni Sarajeva, imala su odjeka i van granica naše zemlje.

O propuštenoj prilici da na čelu glavnog grada bude Bogić Bogićević pisao je i njemački Sueddeutsche Zeitung.

"Bogić Bogićević je slovio kao političar koji bi mogao ujediniti Sarajevo", piše ugledni njemački dnevnik, prenosio je DW.

"Bogić Bogićević za brojne slovi za legendu od kako je u martu 1991. godine nacionalističkom predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću rekao odlučno: "Ne!".

Bogićević je tada bio predstavnik BiH u Predsjedništvu Jugoslavije i rekao je "Ne!" planovima da se uvede vanredno stanje, "Ne!" sve agresivnijim srpsko-nacionalističkom mahinacijama u Beogradu.

"Ja sam doduše Srbin, ali ne po profesiji", rekao je Bogičević Slobodanu Miloševiću, koji je kasnije bio optužen za ratne zločine.

Bogić-Bogičević do danas slovi kao jedan od rijetkih političara u BiH koji je bez sumnje operisan od svakog nacionalizma, korupcije i nepotizma", piše list.

List podsjeća da je velika senzacija i u inozemstvu bila vijest kada je u novembru 2020. godine na lokalnim izborima u BiH izgubila Stranka demokratske akcije, "koju brojni građani smatraju korumpiranom".

"Ona je poražena od strane saveza četiri stranke, koje su se potom usaglasile da Bogićevića predlože za gradonačelnika. Njegov izbor u Gradskom vijeću je slovio kao formalnost, ali iznenađujuće tokom tajnog glasanja nije dobio većinu. U pismu koje je Bogićević uputio šefovima Socijaldemokratske stranke, napisao je da je njegova kandidatura očigledno postala kamen spoticanja unutar četvorke", piše SZ.

List navodi da je nakon Bogićevićevog povlačenje kandidature Gradsko vijeće, ipak, ponovo glasalo i izglasalo Bogićevića za gradonačelnika, ali da je on ponovio da je njegovo povlačenje kandidature neopozivo, javlja DW.

U pismu koje je Bogičević potom uputio građanima, podsjeća list, on je rekao da se teškog srca odlučio, ali da je to za njega bio jedini častan odgovor na svaki pokušaj da ga se ljudski i politički ponizi.

List završava tekst citirajući režisera Dinu Mustafića, koji je rekao:

"Ovo je velika politička i moralna sramota za cijeli grad."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)