Da li će građani vječno pravdu tražiti na ulicama bh. gradova

E. H., F. Z.
Da li će građani vječno pravdu tražiti na ulicama bh. gradova
Nakon duge protestne šetnje kroz glavne ulice Sarajeva, od SCC-a do zgrada Tužilaštva KS-a i Vlade K-a, završeni su današnji protesti na kojima su građani glavnoga grada tražili istinu i pravdu za Dženana Memića.

Od 8. februara, kad je Dženan Memić zadobio povrede, i njegove smrti 15. februara, pa do današnjih protesta porodica Memić i njihovi prijatelji, kao i građani Sarajeva prošli su dug put, a sve u želji da zadovolje pravdu u slučaju Memić, koji je potresao cjelokupnu bh. javnost.

Slučaj je od početka povezivan s raznim kontroverzama, posebno kada je riječ o istrazi u ovom slučaju, zbog čega je i početkom augusta ove godine Komisija za sigurnost Skupštine KS-a inicirala pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića. Komesaru se na teret stavljaju tvrdnje da je davao netačne podatke u ovom slučaju, te da je prikrivao činjenice o načinu izvršenja službenih zadataka u ovom slučaju. Zbog svega toga nadležni ministar je i pokrenuo disciplinski postupak protiv policijskog komesara.

S druge strane, nadležne kantonalne institucije pokrenule su sudski postupak protiv Ljube i Bekrije Seferovića, kako bi se ustanovile činjenice pod kojima su njih dvojica izazvali saobraćajnu nesreću, nakon koje je preminuo 22-godišnji Dženan Memić. Jedan od povoda današnjih protesta u Sarajevu bilo je svakako i ročište, na kome se kao svjedokinja u ovom slučaju pojavila Alisa Mutap, djevojka preminulog Memića koja je s njim bila u trenutku tragične nesreće.

Mutap je ovom prilikom dala iskaz o noći u kojoj se dogodila nesreća, dok je otac preminulog Dženana, Muriz Memić, kazao da, nakon današnjeg ročišta, traži prekid trenutnog suđenja i da je cijeli slučaj farsa, kao i to da traže hapšenje Alise Mutap. Također, Dženanov otac je komentirao današnje proteste, kazavši kako su ovi danas mirni, ali da će uskoro "bagerima i kamionima blokirati ulice Sarajeva", ako se ne pokrene pravilna istraga u ovom slučaju.

Današnji protesti u Sarajevu završeni su u izrazito mirnom tonu, te su građani nakon protestne šetnje mirno završili svoje iskazivanje nezadovoljstva ispred SCC-a. Ipak, sigurno je da ostaje pitanje kada će pravda biti zadovoljena u slučaju Dženana Memića i da li će prava istina biti pokazana. Sigurno je da će građani i dalje tražiti pravdu, vjerovatno ponovo na ulicama, sve dok jednom sigurnost svih bh. građana ne bude na zadovoljavajućem nivou. Bio to Dženan Memić prije nekoliko mjeseci ili Edita Malkoč i Selma Agić prije nekoliko dana, pitanje je da li se pravda za sve nas nalazi samo na ulicama gradova u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije