Majkić: Ako RS-u oduzmu vojnu imovinu, na Manjači mogu napraviti arapska naselja

Radiosarajevo.ba
Majkić: Ako RS-u oduzmu vojnu imovinu, na Manjači mogu napraviti arapska naselja
U ponedjeljak navečer, na RTRS-u je emitirana emisija Aspekt u kojoj su političari iz vodećih bh. stranaka i nezavisni poslanici raspravljali o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, prije svega Izbornom zakonu.

Pred kraj emisije, gosti su se dotakli i pitanja vojne imovine, a naročito zanimljivo razmišljanje iznijela je Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"SNSD je imao uvijek konstruktivan prijedlog. Prije pet godina posljednji put smo govorili smo o tome da se riješi pitanje vojne ali i državne imovine jer nije riješeno pitanje objekata u kojime sjede parlamentarci, ministri. To je sve propalo, Vijeće ministrara je formiralo komisiju iz koje je izašao bošnjački član", rekla je Dušanka Majkić.

Dodala je da sve što se predlagalo po pitanju vojne imovine "nije prošlo".

"Prema ustavu vojna imovina pripada RS-a i samo se sporazumno može prenijeti na BiH. Rekli smo, nema problema da Ministarstvo za odbranu BiH koristi vojnu imovinu sve dok mu treba, ali u slučaju potrebe (smanjenja vojske , promjene organizacije) da se ta imovina vrati RS-u koji je ustupio BiH."

Zastupnica SNSD-a objasnila je u čemu je suština problema.

"U slučaju knjiženja imovine na  BiH, oni bi, recimo na Manjači, mogli napraviti šta god hoće. Na Manjači koja čini jedan procenat teritorije RS-a. Vojna imovina je naša, a način na koji ćemo se boriti da je zadržimo uključuje sve opcije. Potreban je sporazum strana – RS-a, FBiH i BiH – ali neko ima neke namjere... Mogli bi sutra nasred Manjače podići arapsko naselje, jer bi to postala teritorija kojom se trguje", rekla je Dušanka Majkić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije