Cvijetić-Koldžo u zatvor, šta kaže Etički komitet?

Radiosarajevo.ba
Cvijetić-Koldžo u zatvor, šta kaže Etički komitet?


Liječnica Amila Cvijetić-Koldžo, zaposlena u Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, proglašena je danas krivom za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, a u vezi s nesavjesnim liječenjem koje je uzrokovalo smrt pacijentice Svjetlane Zukić 17. augusta 2007.

Cvijetić-Koldžo je osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvora, što je presedan: radi se o prvoj izrečenoj osuđujućoj presudi za ovo krivično djelo u Kantonalnom sudu Sarajevo. Ovaj sud je preuzeo slučaj nakon što su Opštinski sud u Sarajevu i sudija Slobodan Nastić odbacili optužbe. Sudija Nastić ranije nije utvrdio elemente nesavjesnog liječenja.

Ipak, Kantonalni sud smatra da su izvedenim dokazima potvrđene inkriminacije prema kojima je okrivljena Cvijetić-Koldžo primijenila kod preminule pacijentice tzv. epiduralnu analgeziju da bi joj omogućila bezbolan porođaj, nakon čega je došlo do probijanja dure, odnosno ovojnice kičmenog stupa kod pacijentice.

Šta će odlučiti Etički komitet?

No, Cvijetić-Koldžo i danas će zadržati licencu za rad. Naime, Sud u ovom slučaju nije mogao donijeti odluku kojom bi okrivljenoj bila izrečena mjera zabrane obavljanja poslova sa zvanjem doktora specijaliste anastezije, s obzirom na to da to nije regulisano krivičnim zakonodavstvom.

Portal Radio Sarajevo razgovarao je sa predsjednikom novooformljene Ljekarske komore Federacije BiH dr. Hidajetom Rahimićem koji nam je istaknuo kako Sud časti, koji bi mogao oduzeti licencu nesavjesnoj doktorki (ili je zaštiti, ovisno od slučaja, op. a.), na nivou ovog entiteta nažalost još nije formiran.

A u Etičkom komitetu Ljekarske komore Kantona Sarajevo pomno prate razvoj situacije. Predsjednik komore dr. Fahrudin Kulenović kazao nam je kako će se o slučaju i zvanično očitovati u narednih par dana.

Prema dokazanom na Sudu, pacijentica Svjetlana Zukić otpuštena je s Klinike za ginekologiju i akušerstvo na kućno liječenje iako je zbog komplikacije morala biti zadržana u bolnici duže od 24 sata. Cvijetić-Koldžo je potom u više navrata samoinicijativno liječila pacijenticu u njenom stanu, bez konsultacije s nadređenima i liječnicima drugih specijalnosti, te primjenjivala neprikladna sredstva i metode liječenja.

Sud je, na temelju izvedenih dokaza, utvrdio da je okrivljena primala Zukić u vrijeme svog dežurstva  na klinici, te joj tada davala tzv. krvnu zakrpu i otpuštala je kući, usprkos tegobama i pogoršanju zdravstvenog stanja kod pacijentice kojoj je bio potreban bolnički tretman.

Kako je u obrazloženju presude istaknula predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Dalida Burzić, Sud nije prihvatio tezu odbrane da se radi o presuđenoj stvari - odbijajuća presuda Opštinskog suda u Sarajevu.

Moja sestra Ceca

Sestra preminule Svjetlane od početka samog slučaja, koji se godinama traljavi po hodnicima sarajevskih sudova, piše na blogu „Moja sestra Ceca“ u kojoj opisuje događaje koje prolaze ona, potom Svjetlanin suprug, te djeca Ena i Denis.

Pa tako sestra preminule jučer piše:

„...Ne mogu a da se ne osvrnem na stav optužene od dana Cecine smrti pa sve do danas, a to je stav pun arogancije i nedodirljivosti, bez trunke savjesti. Nikada nije rekla da joj je žao, niti je izrazila saučešće. Naprotiv rekla je neke stvari koje nisu istinite i time blatila ime moje sestre Cece i jako povrijedila mene...“



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije