Cvijanović: Vjerovatno je broj zaraženih u RS znatno veći

Radiosarajevo.ba
Cvijanović: Vjerovatno je broj zaraženih u RS znatno veći
Foto: Anadolija / Željka Cvijanović

Nabavka 25.000 dodatnih testova za otkrivanje COVID-19 stiže za nekoliko dana, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Ponovila je da je broj zaraženih novim sojem koronavirusa, koji je u RS trenutno 90, vjerovatno znatno veći, jer nisu svi građani testirani, ali i da je vjerovatno mnogo onih koji nemaju nikakve simptome a moguće da su pozitivni na virus, pišu Nezavisne novine.

Navela je da je RS od prvih u regionu reagovala preventivno na širenje COVID-19, te  da su donesene preventivne i rigorozne mjere.

Zahvalivši se građanima RS koji zajedno sa institucijama pomažu da se prevaziđe ova kriza, Cvijanovićeva je pozvala sve da ostanu u kućama, jer u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta jeste da se u maksimalnoj mjeri sačuva javno zdravlje u RS, a to znači živote građana, u prvom redu najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini.

Ukazala je da je to osnovni cilj RS i njenih institucija u narednim sedmicama.

"Da bismo olakšali posao našim zdravstvenim radnicima i smanjili broj fatalnih ishoda u našoj zajednici, jedini način jeste da izbjegavamo socijalne kontakte ili da ih smanjimo na najmanji mogući nivo onda kad su nužni, ali i tada uz strogo pridržavanje uputstava nadležnih organa", naglasila je Cvijanović.

Ona je ukazala da su svi građani RS, bez izuzetka, dužni da se striktno pridržavaju svih uputstava, kako situacija u narednih nekoliko dana ili sedmica ne bi izmakla kontroli, kao što se to moglo vidjeti u nekim daleko razvijenijim europskim državama.

"Pred nama je nekoliko teških sedmica, moguće i mjeseci. Od nas samih zavisi kako ćemo izaći iz ove situacije. Jedini način je da izbjegnmo socijlne kontakte. Ogroman broj građana je disciplinovan, a zbog onih koji nisu smo pojačali mjere", naglasila je Cvijanović.

Dodala je da se apeluje na građane da se pridržavaju uputstava nadležnih, prenose Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije