Cvijanović o posjeti Grabar-Kitarović: Ničije miješanje u BiH nije dobro

Radiosarajevo.ba
Cvijanović o posjeti Grabar-Kitarović: Ničije miješanje u BiH nije dobro

Ničije miješanje nije dobro, pa ni Srbije, ni Hrvatske, ni međunarodne zajednice, ocijenila je premijerka bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović u izjavi za BHRT komentirajući posjetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Cvijanović je to rekla u “kontekstu interesovanja susjednih zemalja za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine”.

“Razumijem interes susjednih zemalja za izmjene Izbornog zakona BiH zbog konstitutivnih naroda, ali moramo sami donositi odluke i ničije miješanje nije dobro, pa ni Srbije, ni Hrvatske, ni međunarodne zajednice. Moramo dobro razmotriti da li je to direktno miješanje ili samo iskazivanje interesa za ovo pitanje”, zaključila je premijerka RS-a.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, s druge strane, smatra da je dobro da se o otvorenim pitanjima između dvije zemlje priča u Bosni i Hercegovini, a ne van nje, te ocijenjuje rutinskom posjetu hrvatske predsjednice našoj zemlji.

“Dobro je da se u Bosni i Hercegovini priča o otvorenim pitanjima dvije zemlje poput Izbornog zakona, a ne van zemlje i bez predstavnika Bosne i Hercegovine. Također, neophodno je da kompromis postignu članovi Predsjedništva Bkir Izetbegović i Dragan Čović, kako bi sva pitanja oko Izbornog zakona bila jasno definirana”, rekao je Ivanić.

Komentirajući za sutra najavljen protest organizacije Bošnjački pokret ispred Ambasade Republike Hrvatske u BiH povodom posjete Kolinde Grabar-Kitarović i, kako su naveli, “očite namjere vodstva ove susjedne države da politiku međudržavnih odnosa sa BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz perioda ’91-’95 godina”, Ivanić je rekao da to nikome neće donijeti dobro.

"Bošnjaci trebaju iskontrolirati takva dešavanja", zaključio je Ivanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije