Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska je faktor mira i saradnje sa svima koji to žele

Radiosarajevo.ba
Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska je faktor mira i saradnje sa svima koji to žele
Foto: Arhiv / Kolinda Grabar-Kitarović
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Ilok povom 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. godišnjice završetka mirne reintegracije Podunavlja.

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je  da hrvatski narod nije želio rat ni žrtve te da danas, 27 godina nakon rata, Hrvatska Srbiji pruža ruku mira i saradnje.

"Republika Hrvatska bila je i bit će faktor mira i saradnje sa svima koji to žele. Stojeći nadomak granice s Republikom Srbijom, mi i danas našim komšijama pružamo ruku mira i saradnje u nadi da u Srbiji imamo iskrenog sagovornika u procesu nalaženja odgovora na otvorena bilateralna pitanja, kao i za saradnju u svim pitanjima i novim izazovima kojima nas može izložiti budućnost", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Gledajući zajedničku budućnost, Republika Hrvatska daje trajnu podršku konsolidaciji šireg europskog prostora ulaskom svih država jugoistočne Europe u Europsku uniju, a onih koji to žele i u Sjevernoatlantski savez, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Po njenim riječima, među prioritetima hrvatske državne politike jest i daljnje učvršćivanje veza s mnogobrojnim iseljeništvom, s hrvatskim manjinama u europskim zemljama i s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, s kojima je "vežu jedinstveni nacionalni interesi, čvrsto usidreni i Ustavom Republike Hrvatske, te odgovornost što je Hrvatska ima kao država potpisnica Washingtonskoga i Daytonskog sporazuma".

"Zaštita konstitutivnosti hrvatskoga naroda i ravnopravnost svih naroda u BiH od ključne su važnostii za stabilnost jugoistočne Europe", ocijenila je Kolinda Grabar-Kitarović, javila je Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije