Cvijanović nakon sastanka iznijela zajednički stav stranaka o danu RS

Radiosarajevo.ba
Cvijanović nakon sastanka iznijela zajednički stav stranaka o danu RS
Foto: Anadolija / Željka Cvijanović

U Banjoj Luci danas je održan sastanak predsjednice RS Željke Cvijanović sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u manjem bh. entitetu povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnom „danu RS“.

Cvijanović je rekla da je potpisana zajednička izjava i da je na sastanku postignut jedinstven stav - odluka Ustavnog suda BiH je politički motivisana i to je više politička, nego pravna odluka.

„Zajedno ćemo odgovoriti na sve takve izazove i to je važan politički kapital. Bez obzira da li je neko u vlasti ili u opoziciji, odgovor će biti jedinstven“, poručila je Cvijanović.

Ona je rekla da je „dan RS“ historijska činjenica i da to nikakva odluka ne može promijeniti.

Cvijanović je rekla da se Ustavni sud BiH u odluci o 9. januaru pozvao na nepostojeći član Ustava BiH.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer RS Radovan Višković, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SP Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Mrko Pavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i NDP-a Dragan Čavić, te potpredsjednici SDS-a Miladin Stanić i Demosa Spomenka Stevanović.

Ustavni sud BiH utvrdio je u petak, 29. marta, da odredba Zakona o danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika dan Republike Srpske.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije