Banja Luka: Sastanak Cvijanović sa partijama iz RS povodom neustavnog dana RS

Fena
Banja Luka: Sastanak Cvijanović sa partijama iz RS povodom neustavnog dana RS

Sastanak predsjednice RS Željke Cvijanović i predstavnika parlamentarnih političkih stranaka sa sjedištem u ovom bh. entitetu, povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o danu RS-a, počeo je u Banjoj Luci.

Cvijanović, koja je i inicirirala ove razgovore, očekuje da će biti pokazano jedinstvo svih političkih partija iz RS-a, čiji su predstavnici odazvali sastanku.

„Ponudit ćemo određena rješenja na koji način da prevaziđemo ovaj problem, u skladu s očekivanjima građana da se 9. januar i dalje slavi kao dan RS“, istakla je Cvijanović i dodala da će to cilj biti zajednički politički nastup, jedinstveno rješenje i, kako je ustvrdila, podizanje brane svaki put kada krenu napadi na RS.

I lider SNSD-a Milorad Dodik je sinić najavio da će u Narodnoj skupštini RS-a na jesen biti usvojen novi zakon koji će opet definirati 9. januar kao "dan RS", ali će se taj zakon zvati drugačije.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29.marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao danu RS.

Sud je usvojio zahtjev devet bošnjačkih i hrvatskih delegata Vijeća naroda RS te ukinuo odredbu u tom zakonu, koja glasi "Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao dan RS".

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljano s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao „dana RS“.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. „dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije