Cvijanović: Izetbegović je najveći izvor nestabilnosti, RS je nadrasla FBiH

Radiosarajevo.ba
Cvijanović: Izetbegović je najveći izvor nestabilnosti, RS je nadrasla FBiH
/ Anadolija
Premijerka RS-a Željka Cvijanović rekla je da je najveći i jedini izvor nestabilnosti i destrukcije u BiH i regionu Bakir Izetbegović i politika koju on provodi.

Željka Cvijanović kaže da je zahvaljujući upravo takvoj politici Izetbegovića, pred kojom međunarodna zajednica zatvara oči, došlo do opće radikalizacije u BiH.

"Lakše im je da se obračunavaju s imaginarnim temama i lažnim prijetnjama umjesto da se bave stvarnim problemima i prijetnjama po sigurnost i suživot u ovoj zemlji", rekla je Cvijanović na pitanje Srne da prokomentira Izetbegovićevu retoriku i njegovu tvrdnju da će predsjednik RS-a Milorad Dodik "završiti kao Gadafi", prenosi RTRS

"Stranci uvijek imaju poneki komentar na retoriku Milorada Dodika, ali zapaljivu retoriku Bakira Izetbegovića ne vole da komentarišu. Politika Bakira Izetbegovića je prijetnja za svakog ko je drugačiji po vjeri i naciji, ko drugačije misli i ko ne prihvata da provodi njegovu političku nacionalističku platformu." 

"Entitet na čijem prostoru je Bakir Izetbegović izabran za člana Predsjedništva BiH je oaza diskriminacije, segregacije i bezakonja. U tom entitetu postoji totalna segregacija u školskom sistemu, ali i mjesta i zajednice koje žive svoj život izvan dodira važećih zakona i po običajima koji nikad nisu upražnjavani na prostoru zemlje koju on navodno želi održati kao multietničku", konstatirala je Cvijanović.

Naglasila je da su "dvije škole pod jednim krovom" primjer najsramotnije diskriminacije i razvrstavanja hrvatske i bošnjačke djece, a jednako je otužna i činjenica da "ovaj lažni borac za multietničnost nikad nije omogućio srpskoj djeci u tom entitetu da izučavaju nacionalnu grupu predmeta". 

"Ma šta Bakir Izetbegović i političko Sarajevo govorili o Republici Srpskoj, ovaj naš, kako oni vole da kažu 'manji entitet' ih je nadrastao. U RS-u obrazovni sistem je integrativnog karaktera, djeca u školama se ne razvrstavaju po nacionalnosti, a u više od 20 škola u RS-u bošnjačka djeca izučavaju nacionalnu grupu predmeta", rekla je Cvijanović. 

Kao primjer diskriminacije u FBiH navodi i to što se godinama ne uspijeva formirati klub srpskih delegata u Domu naroda FBiH. 

"Mostar je 'iščašen' iz izborne sfere, ali ni to nikog ne brine, a desetine neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH na prostoru FBiH pokazuje da u tom entitetu stoluje diskriminacija, selektovnost i potpuno ignorisanje pravosudne institucije u koju se zaklinju jer je 'dejtonska'", konstatirala je Željka Cvijanović. 

Ona je ocijenila da retorika Bakira Izetbegovića produkuje tenzije i ugrožava međunacionalne odnose u BiH i da je njegova politika jedina stvarna prijetnja stabilnosti, sigurnosti i multietničnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije