Suspendiran glavni državni tužilac Goran Salihović

Radiosarajevo.ba
Suspendiran glavni državni tužilac Goran Salihović
Foto: Arhiv / Goran Salihović
Disciplinska komisija suspendirala je glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića.

Glavni državni tužilac Goran Salihović suspendiran je do okončanja disciplinskog postupka, saznaje Žurnal  iz više izvora u bh. pravosuđu.

Prvostepena Disciplinska komisija donijela je odluku u utorak popodne, nakon što su članovi Komisije izvršili uvid u sve dokaze koje je Ured disciplinskog tužioca dostavio VSTV-u. Salihović na ovu odluku ima pravo žalbe, ali njegova žalba ne odlaže izvršenje.

Komisija je zaključila da se, "disciplinska odgovornost Gorana Salihovića ne može na pravi način utvrditi, a da se on privremeno ne udalji od vršenja dužnosti tokom postupka“.

Glavni državni tužilac je, podsjećamo, posljednjih dana intenzivno istupao u medijima, tvrdeći da je disciplinska tužba protiv njega podnesena nakon što je uputio poziv za ispitivanje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku u takozvanom slučaju „referendum“.

"Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je povodom zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH donijela odluku da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović privremeno udaljava sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca u istom tužilaštvu do okončanja disciplinskog postupka, počevši od 29.9.2016. godine.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

Ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ničim ne prejudicira niti može utjecati na ishod disciplinskog postupka, kao i na pravo odbrane tuženog", navodi se u saopćenju VSTV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije