Cvijanović iz Washingtona: MMF jasno poručuje - akcize su uvjet BiH za kredit

Fena
Cvijanović iz Washingtona: MMF jasno poručuje - akcize su uvjet BiH za kredit
FOTO: Radiosarajevo.ba / Željka Cvijanović
Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović istakla da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jasno poručili da se rokovi i obaveze moraju poštovati.

Dodala je da nepoštovanje dogovorenih obaveza ugrožava ne samo aranžman s MMF-om, nego i saradnju s drugim međunarodnim finansijskim institucijama, ali i benefite koje bi BiH mogla da ima od pristupanja Transportnoj zajednici.

Tokom razgovora u Washingtonu s predstavnicima MMF-a je navedeno da je aranžman sa tom finansijskom institucijom važno uporište za realizaciju razvojnih politika koje su usklađene s mjerama predviđenim Reformskom agendom, a na koje su se obavezali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Cvijanović je kazala i da “provođenje Reformske agende i dogovorene procese remeti nepostojanje parlamentarne većine na nivou BiH čime se pokazuje da su vlasti na nivou BiH kočničari reformskih procesa”, saopćeno je danas iz entitetske vlade.

Tokom razgovora je utvrđeno da su institucije RS-a svoj dio obaveza u vezi s aranžmanom s MMF-om ispunile još u decembru 2016. godine, a predstavnici MMF-a su ponovili da su uvjeti za nastavak aranžmana donošenje Zakona o akcizama i Zakona o osiguranju depozita na nivou BiH.

Cvijanović boravi u Washingtonu u okviru redovne Godišnje skupštine Svjetske banke i MMF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije