Bosić: Dodik se zbog referenduma našao u "neobranom grožđu"

Radiosarajevo.ba
Bosić: Dodik se zbog referenduma našao u "neobranom grožđu"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Mladen Bosić
"Milorad Dodik se našao u `neobranom grožđu`, a to pokazuje njegov stav da se produži rok za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je bivši predsjednik SDS-a, gostujući u Dnevniku BN televizije.

Bosić je podsjetio da je Dodik prije nekoliko dana rekao da odustaje od svih referenduma, navodeći da je to vjerovatno posljedica razgovora sa nekim od međunarodnih faktora kojima je to obećao.

"U međuvremenu je stigla presuda Naseru Oriću koja je uzburkala emocije kod Srba, a Dodik pod takvom atmosferom traži način da ispoštuje ono što je obećao - da referenduma ne bude, ali da s druge strane optuži nekoga za to", kaže Bosić, dodajući da je njemu (Dodiku) za to kriva opozicija, jer nema koga drugog da krivi.

On napominje da je ovdje problem što se ne poštuju institucije Republike Srpske i to što je poništena skuppštinska odluka o Sudu i Tužilaštvu BiH o referendumu.

"Skupština je većinom glasova donijela odluku o provođenju referenduma, Dodik je tu odluku stavio u džep da bi manipulisao s njom i sada takva politička igra dolazi na naplatu", objašnjava bivši predsjednik SDS-a.

Bosić , koji je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ističe da se plaši da će ova odluka ići na štetu Republike Srpske i srpskog naroda, a to potkrepljuje i izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da se "treba paziti kako će se reagovati nakon presude Oriću".

"Lako je manipulisati ljudima pod takvim emocijama koje je izazvala ta odluka, a to je ono što Dodik pokušava", upozorio je Bosić, gostujući u Dnevniku BN televizije.

On je dodao da SDS ostaje pri stavu da povećanje akciza neće podržati. Nećemo tražiti od građana da finansiraju nešto a da ne znaju kuda idu ta sredstva", rekao je Bosić, dodavši:

"Jedan od razloga je što se ne zna šta bi sa tim parama bilo finansirano, da li bi bili zaista finansirani autoputevi od kojih građani imaju korist? Dodik i dalje preferira autoput od Banja Luke prema Splitu koji nema nikakav značaj za građane Srpske, a ima značaj za hrvatsko promorje i povezivanje Slavonije i Dalamcije. S druge strane imate potrebu za autoputem u Srpskoj gdje postoji stanovništvo i značaj, a to je trasa Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo."

Bosić je podržao nedavne zaključke gradonačelnika Bijeljine, Brčkog i Tuzle da autoput Beograd - Sarajevo ide tom trasom, što bi bilo isplativo i to treba da podrže vlasti i BiH, RS i Federacija BiH. jer je to u interesu građana.

Kada se priča o trasama autoputeva u Srpskoj, Dodik ne pominje finansiranje od akciza, niti sredstvima Europske banke.

“Kada se priča o povezivanju sa Srbijom preko Bijeljine govori o nekim imaginarnim kineskim kreditima koji su na dugom štapu i koji nikada neće biti realizovani, ali to je taj maćehinski odnos prema ovom dijelu Srpske i dugo ga gledamo", ističe Bosić.

Osvrćući se na zasjedanje EP, koje je prošle sedmice održano u Strazburu, Bosić kaže da je bio zanimljiv govor predsjednika Europske narodne partije Josefa Daula koji je žestoko kritikovao političare u BiH zbog nivoa kriminala, korupcije i sprege pravosuđa i politike. Bosić je rekao da su posebno bile teške kvalifikacije da će tražiti od EU da prekine finansiranje ovako "korumpiranog političkog rukovodstva".

"Ovakva politika i ovakvo političko vođstvo BiH gura u izolaciju i tek ćemo osjetiti posljedice, podvukao je bivši predsjednik SDS-a u Dnevniku 2 BN televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije