Cvijanović i Vulić brane Dodika, Košarac vrijeđa: "Sarajevo je kontaminirano političkim virusima"

19
L. M.
Cvijanović i Vulić brane Dodika, Košarac vrijeđa: "Sarajevo je kontaminirano političkim virusima"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Željka Cvijanović

Nakon ročišta predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku i v.d. direktora Sluzbenog glasnika RS Milošu Lukiću, obratila se članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

I ona, kao i Milorad Dodik, tvrdi da je ovo politički proces.

"Mislim da je RS sa svojim predstavnicima jedini politički element koji stoji na braniku demokratije i demokratičnosti, da su odgovorni prema svojim građanima, da su institucije izabrane na demokratski način na slobodnim izborima i da su odgovorne građanima, a ne namjesniku koji nije prošao proceduru izbora, a i da je prošao, ne bi imao pravo da nameće zakone ", rekla je Cvijanović.

Oglas o kojem bruji Balkan: Firma iz Zenice traži radnike za rad u rudniku zlata u - Tanzaniji

Oglas o kojem bruji Balkan: Firma iz Zenice traži radnike za rad u rudniku zlata u - Tanzaniji

Prisutnima se obratio i Goran Bubić, Dodikov advokat.

"Dokazat ćemo da je BiH suverena i da se, po principima Povelje UN, ne dopušta bilo kakvo starateljstvo nad državama", rekao je Bubić.

Advokat Anto Nobilo, član tima Dodikove odbrane, odbacio je insinuacije da odbrana odugovlači s procesom.

"Pravo na pošteno suđenje i nezavisan sud je temelj svake pravno uređene države države i demokratije. Svaki građanin ima pravo na pošteno suđenje, pa tako i građanin Milorad Dodik", rekao je Nobilo.

Anto Nobilo
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Anto Nobilo

Također, obratio se i premijer RS Radovan Višković, predstavnici boračkih organizacija iz manjeg bh. entiteta. Također, obratila se i zastupnica SNSD-a Sanja Vulić.

"Tražit ćemo upit od Ranka Debevca, kako neko iz OSCE-a može da sjedi u sudnici, kako je to moguće? Kakvo je ovo ponižavanje? Znate li šta je ovo? Ovo vam je moderni silos", rekla je Vulić koja je jednom prilikom nazvala Dodika bogom.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zaprijetio je blokadom rada državnih institucija.

"Znamo šta je Sarajevo i kakvim političkim virusima je kontaminirano. Neka niko ne bude naivan, ovaj proces će ostavljati posljedice po rad institucija BiH", rekao je Košarac, a nije želio komentirati optužbe za nasilje u porodici koje je vršio nad bivšom suprugom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije