Cvijanović i Dodik otišli kod Vučića: Najavljena zajednička sjednica vlade Srbije i entiteta RS

2
Anadolija
Cvijanović i Dodik otišli kod Vučića: Najavljena zajednička sjednica vlade Srbije i entiteta RS
Foto: AA / Susret Dodika, Cvijanović i Vučića u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu predsjedavajuću Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika.

Na sastanku su, rečeno je, razgovarali o saradnji na zajedničkim projektima Srbije i RS-a i drugim aktuelnim temama.

"Osjećamo da je Bosna naše veliko 'moranje' i ako se ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava, ne vidimo razloga da dajemo doprinos antiustavnom putu Bosne i Hercegovine", izjavio je Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Komšić i Bećirović se u Sarajevu sastali s Peachom: Gdje je danas bila predsjedavajuća Cvijanović?

Komšić i Bećirović se u Sarajevu sastali s Peachom: Gdje je danas bila predsjedavajuća Cvijanović?

On je rekao da će nakon formiranja nove vlade RS-a, u prvoj sedmici decembra biti održana zajednička sjednica vlada RS-a i Srbije u Banjaluci.

Istakao je da smatra da je važno da Vučić zna da je RS "ugrožena oduzimanjem nadležnosti".

"Dogovorili smo nastavak saradnje, razumijemo da Srbija stoji iza Dejtonskog sporazuma, to je zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni intergitet BiH", rekao je Dodik.

On je ocijenio da "Zapad želi da završi procese raspada Jugoslavije, vezano za situaciju na Kosovu" i naglasio da je "naivno misliti da se pitanja mogu rješavati na odvojeni način".

"Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i spremni smo da podržimo njihova prava", rekao je Dodik.

Vučić je rekao da se s Dodikom i Cvijanović dogovorio da se formira tim RS-a i Srbije o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, Jasenovac.

Naveo je da će u taj memorijalni kompleks biti uložene desetine miliona evra, "jer je to jedna od najvažnijih stvari da uradimo zajednički" i istakao da će Srbija učestvovati sa 80 odsto finansijskih sredstava.

Cvijanović je istakla je da je na novoj poziciji, nakon izbora, očekuju veliki izazovi, ali ona želi da doprinese poboljšanju odnosa dvije države.

Navela je da je s Vučićem i Dodikom razgovarala o započetim projektima u kojima je Srbija investitor i koinvestitor i dodala da je za BiH od strateškog interesa izgradnja HE Buk Bijela i aerodroma u Trebinju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije