Čuveni institut Stivena Spilberga za istraživanje Holokausta pomaže MC Srebrenica

0
F.V.
Čuveni institut Stivena Spilberga za istraživanje Holokausta pomaže MC Srebrenica

USC Shoah (Šoa) Fondacija - Institut za vizuelnu historiju i obrazovanje, koji je osnovao čuveni režiser Stiven Spilberg, autor nenadmašne epske drame "Schindlerova lista", pomaže Memorijalni centar Srebrenica!

To je potvrdio direktor Memorijalnog centra Potočari dr. Emir Suljagić, ukazujući na značaja saradnje dvije institucije koje čuvaju sjećanje na najveće zločine počinjene na tlu Evrope.

"Upravo smo imali najveći Zoom sa našim prijateljima i partnerima iz USC Shoah Fondacije o usmenoj historiji i pomaganju Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, a s ciljem usavršavanja naše metodologije i povećanja dosega i pristupa novim platformama. Uzbuđen sam zbog zajedničkog rada", napisao je Suljagić na Twitteru.

Ovaj značajan događaj za Memorijalni centar Srebrenica pozdravio je i istraživač genocida dr. Hikmet Karčić.

"Zahvalan sam USC Shoah Fondaciji i ponosan na moje nevjerovatne prijatelje iz Memorijalnog centra Potočari", napisao je Karčić.

Spilbergov institut bavi se objavljivanjem audio-vizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima Holokausta (koji se na hebrejskom zove Šoa ili Shoah, što znači katastrofa), ali i drugim genocidima poput onog u Srebrenici.

Osnovao ga je Steven Spielberg 1994. godine, godinu nakon što je završio svoj Oskarom nagrađeni film Schindlerov spisak. Prvobitni cilj instituta je bio snimiti svjedočenja preživjelih i drugih svjedoka Holokausta kao zbirku snimljenih intervjua .

U januaru 2006. godine Fondacija seli na Univerzitet Južne Kalifornije (USC) i preimenovana je u USC Shoah Foundation - Institut za vizuelnu historiju i obrazovanje. Tri godine kasnije upriličeno je svečano otvorenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije