Ćudić: Problem Zavoda u Pazariću ne završava smjenom Upravnog i Nadzornog odbora

M. R. S.
Ćudić: Problem Zavoda u Pazariću ne završava smjenom Upravnog i Nadzornog odbora
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sabina Ćudić

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH danas se ponovo obratila javnosti nakon objave skandaloznih fotografija vezivanja i zlostavljanja štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na pres konferenciji o temi „Pazarić-šta dalje?“, Ćudić je istakla da problem zloupotrebe finansija i zlostavljanja štićenika nije počeo sa ovom upravom Zavoda niti će završiti sa njenom smjenom, te da su problemi dublji i dokaz da korupcija u BiH ubija.

Kazala je i da su se premijer i članovi Vlade samo pokušali opravdati na taj način.

''Niz prijedloga koji su upućeni zadnjih sedam dana i dalje stoje nerealizovani. U Zavod nisu upućeni dodatni njegovatelji, osigurana dodatna oprema, dodatni ljekarski pregledi ni revizija dijagnoza. To je bila suština prijedloga '', rekla je Ćudić.

Kazala je da joj je u zadnjih sedam dana prioritet bio rad sa tužilaštvom. Istakla je i da broj svjedoka zloupotrebe i zlostavljanja raste, te da su među njima roditelji štićenika koji su dokumentovali povrede.

Dodala je da odgovorno tvrdi da su materijali nastali u proteklih 12 mjeseci i da je fotografije dobila 24 sata prije nego ih je obznanila.

"Problem Pazarića ne završava u Upravi Zavoda, ovo je samo korak ka rješavanju problema. Vlada se pokušala ograditi od tog problema smjenom Uprave. Nadam se da će ovaj problem otvoriti raspravu o stanju u drugim zavodima", kazala je zastupnica Ćudić. 

Ćudić je naglasila da je u zadnjih sedam dana postavljano pitanje ko je dostavio materijal, odnosno fotografije, te je postalo evidentno da je fokus na prijavljivaču. Stoga je danas, dodala je Ćudić, Klub zastupnika Naše stranke u proceduru uputio Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača.

''Živimo u pravnom paradoksu gdje Krivični zakon predviđa kazne za neprijavljivanje ovakvih slučajeva, dok se ne nudi zakonska zaštita onih koji to prijavljuju i suočavaju se sa odmazdom i pritiscima '', kazala je Ćudić.

Kako je istakla, potrebno je da se štićenici Zavoda zaštite i da sa njima rade edukovane osobe. 

"Tužilaštvo vodi istragu o slikama koje su predočene javnosti. Mi ne možemo uticati na rad Tužilaštva, nadamo se da će oni koji su odgovorni biti procesuirani", dodala je Ćudić. 

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH kazala je kako očekuje da se na posebnoj sjednici ovog tijela o stanju u Pazariću nađu svi članovi Vlade. 

"Očekujem tamo i ministra Drljaču kao i Novalića. Pitanje je sada - šta dalje. Mi smo prethodnih dana svjedočili raspravi o tome da li tu djecu treba ili ne treba vezati. Prva izjava potpredsjednice Vlade FBiH bila je da je u Pazariću sve u skladu sa evropskim standardima, da bi se samo nekoliko dana poslije cijela uprava smijenila", poručila je Ćudić. 

Kazala je i kako posjeduje još materijala o stanju u Pazariću, ali  će oni biti predmet istrage Tužilaštva. 

"Moje mjesto nije u Pazariću, da radim sa štićenicima. Moje mjesto je da u Parlamentu predlažem rješenja za njihovo stanje.  Ovaj Zavod nema koristi od najavljenih inspekcija, nego od nenajavljenih. Vlada FBiH se još nije oglasila o stanju u Zavodu, i, kako je krenulo, neće se ni oglašavati", kazala je Ćudić. 

Podsjećamo, Ćudić je 20. novembra, uoči sjednice Predstavničkog doma, objavila jezive fotografije koje svjedoče o stanju u Zavodu u Pazariću.

Na fotografijama se vide djeca vezana za namještaj, radijatore. To je izazvalo šok u javnosti, a potom i višednevne proteste građana pred Parlamentom FBiH, te Vladom FBiH, koji su tražili kažnjavanje odgovornih.

Ćudić predstavila šokantne detalje iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za radijatore

Ćudić je 20. novembra od svojih kolega zastupnika tražila da se na sjednici Predstavničkog doma raspravlja o stanju u Zavodu u Pazariću, ali podršku za to nije dobila. Čak joj je jedan kolega, kako je Ćudić kasnije napisala, kazao da je „kučketina koja će vidjeti svoje“, zbog objave fotografija.

Sabina Ćudić odgovorila na kritike i objasnila kako je došla do fotografija

Isti dan kada su fotografije objavljene, direktor Zavoda Redžep Salić je održao pres konferenciju na kojoj je kazao da iako su "Sabinine namjere časne, ovo je politikanstvo, ovo je atak na nevine žene koje ovdje rade". Rekao je da nije bilo fiksiranja djece, da to nije urađeno u njegovom mandatu, te je pozvao Ćudić da pokaže ko je djecu vezivao i da će ga on odmah sankcionisati. 

Fotografije su obišle svijet, a oglasile su se i brojne međunarodne organizacije poput UNICEF-a.

Vlada FBiH je potom smijenila direktora, te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda u Pazariću. U Zavod su ušli inspekcija i tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

I Vlada Kantona Sarajevo je zatražila hitan nadzor u Zavodu.

Proteste zbog dešavanja u Zavodu održali su i građani Tuzle, Zenice, Mostara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije