Građani blokirali cestu i traže smjene: "Našu djecu više niko neće vezati"

Radiosarajevo.ba
Građani blokirali cestu i traže smjene: "Našu djecu više niko neće vezati"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu

Građani danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH protestuju zbog stanja u Zavodu Pazarić.

Podsjećamo, Sabina Ćudić, zastupnica u Federalnom parlamentu, jučer je javnosti obznanila šokantne fotografije i snimke na kojima se vidi kako su maleni štićenici Zavoda u Pazariću zavezani kaiševima za radijatore, čaršafima su im zavezane ruke. Oni jauču. Pritom je Ćudić objavila i kako djeca primaju lijekove za odrasle...

Njena objava zgrozila je čak i svjetsku javnost, o nama su tako opet pisali New York Times i Washington Post, a nakon što je u Parlamentu FBiH na sjednici jučer odbijena inicijativa da se raspravlja o Pazariću, prvi građani su odmah došli ispred ove institucije. Ostali su tamo do kasno uvečer, a onda su otišli i iskazali svoje nezadovoljstvo i ispred Vijećnice.

Građani koji su danas ispred Vlade ističu da su još uvijek u šoku zbog onog što su jučer vidjeli.

"Šokirana sam, morala sam piti tablete, digao mi je se pritisak. Ljuta sam na reakciju političara koji su reagirali na način koji smo vidjeli jučer. Ja bi ih sad 'podavila' tamo, jer su mučili djecu, sigurna sam da su ih tukli i mučili glađu", kazala je jedna od demonstrantkinja koja se predstavila kao Zehra.

Građani su i blokirali cestu ispred Vlade, a onda je i poclija zatvorila dio ulice Hamdije Čemerlića.

"Potreslo me je što nije organiziran hitan sastanak. Ono što su radili djeci je gore od ratnog zločina. Pa oni su krali donacije. Radio sam sa djecom s poteškoćama, znam kako je to, ne mogu se vezati djeca, nisu oni do te mjere da mogu naštetiti drugima, ne radi se to na ovaj način. Znam to iz iskustva", poručio je drugi građanin.

Građani traže smjene i procesuiranje odgovornih.

"Želimo da sa našom djecom rade ljudi koji su školovani. Da se sa našom djecom radi po savremenim metodama. Gospoda koja su za vezivanje, nek dođu ovdje i nek se vežu, ali našu djecu niko više neće vezati. Ja sam ovdje između 150 porodica koji idu u Mjedenicu. Nećemo ovo dopustiti."

"Ja sam majka dječaka u kolicima. Šta nam je dala država i tako već 17 godina. Upisala sam ga u Vladimir Nazor, imamo nešto malo. Molimo da nam na Ilidži daju dnevni centar, sedam godina se borimo, a Memić nam kaze, 'za šta se borite kad ga je Allah takvim dao'. Borimo se. Majke se bore, ali ne možemo same", poručile su majke djece s poteškoćama u razvoju.

"Djeca nam za mjesec ili dva u Pazariću umiru. Dijete nam je umrlo jer je progutalo čep od gaziranog pića jer je molio da ga puste kući", ispričale su majke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije