Forto, Ćudić i Salkić se obratili nakon ujedinjenja Naše stranke i LDS-a

6
L. M.
Forto, Ćudić i Salkić se obratili nakon ujedinjenja Naše stranke i LDS-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa konferencije za medije Naše stranke i LDS-a

U Sarajevu je danas potpisano ujedinjene Liberalno-demokratske stranke sa Našom strankom.

Javnosti se prvo obratio lider Naše stranke Edin Forto, a zatim i predsjednik LDS-a Hasib Salkić te Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Edin Forto je naglasio značaj Liberalno-demokratske stranke u demokratskom razvoju BiH navodeći činjenicu da je to bila prva registrovana politička partija u BiH nakon uvođenja višestranačja.

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

"Ova godina je presudna za Bosnu i Hercegovinu i u njoj mora doći do ukrupnjavanja liberalnih, građanskih opcija. Ovo je prvi događaj te vrste, a uslijedit će ih još. Ovo je početak rasta Naše stranke, sve više je ljudi koji nam se priključuju i pokazuju interes za naš rad", rekao je Forto i poželio dobrodošlicu novopridošlim članicama i članovima.

Sabina Ćudić, kazala je da se, kada je riječ o ujedinjenima stranaka u BiH, ne vodi se razgovor o projektima, planovima, kao što je to sada riječ.

"Ova godina je sigurno presudna kada je riječ o budućnosti BiH. Ovakav glas iz BiH jednako je važan i Briselu kao i BiH", istakla je Ćudić te dodala da su već zakazali sastanke u Londonu, Briselu i širom Europe.

Salkić je napomenuo da su razlozi ujedinjenja programske sličnosti ove dvije stranke te se osvrnuo na mnoge aspekte nerazvijenosti bh. privrede.

Istakao je probleme u saobraćaju, osvrnuvši se i na različite nadležnosti kada je u pitanju jednak razvoj.

"Mi nemamo institucionalno takav mehanizam u državnom ministarstvu, na tim projektima radi samo jedna osoba. Mi smo u klimatskoj opasnosti, navest ću primjer Termoelektrane Ugljevik koja nas zagađuje više nego svih osam elektrana u Njemačkoj. Drugi prioritet na kojem ćemo se angazovati je digitalizacija, a na tome se puno radi u EU. Drugi i puno jednostavniji dio, je da dobijemo sredstva kroz prijave naših općina i gradova. Izražavam zadovoljstvo ujedinjenjem Liberalni-demokratske stranke i Naše stranke", rekao je Salkić u svom obraćanju.

"Drago mi je da je ovo ujedinjenje na ideološkoj osnovi. Ono što ćemo uraditi je jačanje aktivnosti za zagovaranjem sloboda i prava građana. To je prvi postulat kod liberala", naveo je Salkić te dodao da je potrebno otvoriti tržište kapitala u BiH.
Istakao je da saradnja organa gonjenja mora biti efikasnija.
"Predugo se sakupljaju dokazi i pokreću procesi u Tužilaštvu. Želimo da osiguramo da oni koji su počinili krivična djela završe u zatvoru", zaključio je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije