CSS: Ko je odgovoran za potpuni zastoj Bosne i Hercegovine na NATO putu?

8
Radiosarajevo.ba
CSS:  Ko je odgovoran za potpuni zastoj Bosne i Hercegovine na NATO putu?
Foto: Screenshot / NATO u Bosni i Hercegovini

Zbog činjenice da materijal vezan za NATO nije uvršten u dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH oglasili su se iz Centra za sigurnosne studije BiH te su porućili da je to vjerovatno do kraja ogolilo dogovorenu politiku vladajućih struktura u odnosu na integrisanje BiH u ovaj transatlanski vojno-politički savez.

"Predstavnici Trojke i HDZ-a nikada nisu javno demantovali najave predstavnika RS-a, iz augusta prošle godine, da će obustaviti sve aktivnosti saradnje s NATO. I posljednji pokušaj Komisije BiH za saradnju s NATO-om, čiji rad koordinira Ministarstvo vanjskih poslova BiH, da materijal koji se nalazio u Prijedlogu dnevnog reda sjednice VM BiH uvrsti na sjednicu, nije dobio saglasnost Kolegija Vijeća ministara BiH, kojeg čine hrvatski, bošnjački i srpski predstavnik. U istom se nalazila samo izmjena jednog člana Komisije, ali izgleda da i samo pominjanje NATO-a ne nalazi na prohodnost unutar vladajućih struktura na državnom nivou", navodi se u saopćenju.

Iz Centra navode da uprkos konstantnim deklarativnim istupima zvaničnika Trojke i HDZ-a i pozivanjima na brojne strateške dokumente vezane za opredjeljenje ka integrisanju u NATO, ipak na svjetlo dana izgleda izlazi prećutni dogovor oko strateških ciljeva nove vlasti.

Opljačkana zgrada nadbiskupskog Ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu

Opljačkana zgrada nadbiskupskog Ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu

"Ni uporno svaljivanje krivice, putem podobnih medija i brojnih javnih istupa, na prethodnu vlast, zarad promjene naziva Komisije za integracije u NATO u Komisiju za saradnju s NATO-om, ne može preduprijediti činjenice koje se ipak baziraju na djelima, a ne riječima. Potpuni zastoj BiH na NATO putu u protekloj godini je evidentan, a toga su postali svjesni i ambasadori NATO-a koji su nedavno boravili u posjeti BiH. Bez obzira na slatkorječiva obećanja naših zvaničnika, praktična djela i ponašanje ih uveliko demantuju. Nema sumnje da predstavnici NATO štaba u Sarajevu sve pažljivo motre i izvještavaju sjedište u Briselu, tako da je možda manje licemjerno od ispraznog populizma biti iskren i prema javnosti. Ako bi svoj prešutni dogovor i nakanu iskreno iskomunicirali prema građanima, možda bi njima detaljna pojašnjenja i razlozi za takvu politiku bili prihvatljivi i logični", kazali su iz Centra.

Dalje se navodi sličan primjer manipulisanja javnosti koji možemo vidjeti kod koalicionog partnera u bh. entitetu RS.

"Uprkos neskrivenom promicanju ruskih interesa i nedavnim obećanjima da RS neće uvoditi sankcije Rusiji, pa čak i otvorenom zagovaranju nastavka pohoda na Ukrajinu, Dodik ne osporava pridruživanje BiH sankcionom režimu EU koji se odnosi na Rusiju i njene saveznike. Do sada se BiH pridružila svim stavovima i deklaracijama EU u oblasti vanjske i sigurnosne politike koji zorno ukazuju na agresorsku politiku Rusije u Ukrajini. Tako će se vjerovatno desiti i s trinaestim paketom EU sankcija Rusiji usvojenim 21. februara 2024. godine. Pri tome, ne treba zaobići činjenicu da je ambasador BiH u Misiji pri EU u Briselu najznačajniji i najpouzdaniji lobista Dodikovog režima, ambasador Obrad Kesić. U svojim saopćenjima i javnim obraćanjima najviši predstavnici RS-a krivicu svaljuju isključivo na MVP BiH i ministra Konakovića, kako bi se pred svojim glasačima opravdali za nepopularne mjere koje BiH preduzima, a u konačnici ispunio koalicini dogovor o unaprijeđenju saradnje u oblasti integrisanja BiH u EU", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije