COVID vijesti iz Sarajeva: Svaki 80. testirani je pozitivan

1
Radiosarajevo.ba
COVID vijesti iz Sarajeva: Svaki 80. testirani je pozitivan
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je evidentirano pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize 402 uzorka. U istom periodu od koronavirusa se oporavilo 12 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih.

Od pomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 37 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 18. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba koja se trenutno liječi u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja je otpuštena jedna osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 161 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 860 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52. 620 osoba zaraženih koronavirusom i 51.176 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 37 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 92 brisa, a sa ovim brojem na drive-in punktu i u Covid-ambulantama ukupno je uzeto 210 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 46 poziva proteklog dana, a obavljena su i 102 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

S obzirom na to da su utrošene sve raspoložive količine vakcina, proces imunizacije u Zetri je zaustavljen do sljedeće isporuke vakcina. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije