COVID izvještaj za Sarajevo: Šta pokazuje novi bilten?

0
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj za Sarajevo: Šta pokazuje novi bilten?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Drive-in punkt

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 546 osoba. Oporavilo se devet naših sugrađana. Nije bilo preminulih od posljedica ove infekcije.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalaze 34 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 23, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 11. Na respiratoru i na kiseoničkoj potpori disanju nalazi se po jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 79 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 676 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.764 osobe zaražene koronavirusom i 51.398 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 16.

U COVID ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 27 pacijenata i nije bilo transporta na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u COVID-ambulantama uzeto je ukupno 230 PCR briseva.

COVID-pozivni centar zabilježio je 108 poziva, a obavljeno je 30 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Danas je planiran nastavak vakcinacije građana i onkoloških pacijenata kao i vakcinacija jednog dijela zdravstvenih radnik koji nisu do sada vakcinisani.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre, iz Ministarstva zdravstva KS mole građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije