COVID u Sarajevu: I danas više novozaraženih od oporavljenih, umrlo troje

1
Radiosarajevo.ba
COVID u Sarajevu: I danas više novozaraženih od oporavljenih, umrlo troje
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 108 novih slučajeva (jučer 122) zaraze koronavirusom, nakon što su laboratorijski testirana 802 uzorka (jučer 877).

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 85 osoba (jučer 97). Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti (kao i jučer).

Trenutno je na bolničkom liječenju 98 pacijenata, od kojih su 93 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 83,67 posto.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš 43. Na respiratoru je šest osoba, 11 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.510 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.173 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane je ukupno 70.246 osoba zaraženih koronavirusom i 67.092 izliječene.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 113, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 188", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 259 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 697 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 405 poziva, a obavljeno je i 185 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana aplicirane su 402 doze vakcina protiv koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije