Federacija BiH: Objavljene nove preporuke za revakcinaciju protiv COVID-a

5
Radiosarajevo.ba
Federacija BiH: Objavljene nove preporuke za revakcinaciju protiv COVID-a
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vakcinacija u Sarajevu

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva donijelo je nove preporuke za revakcinaciju protiv koronavirusa u Federaciji BiH, odnosno za buster dozu.

Zbog povećanog rizika koji predstavlja omikron varijanta u prvim mjesecima 2022. godine ovo tijelo preporučuje da se osobama od 18 godina starosti i starijim revakcinacija može ponuditi najranije nakon tri mjeseca od završetka primarne vakcinacije, istom ili različitom vrstom vakcine.

"Osobama koje su preboljele koronavirus i primile dvije doze vakcine protiv virusa korona revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 6 mjeseci, istom ili različitom vrstom vakcine", navodi se u preporukama.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Osim toga, osobama koje su preboljele koronavirus i primile jednu doze vakcine protiv virusa korona, a prošlo je šest mjeseci od primitka vakcine, preporučuje se ponuditi drugu dozu vakcine, istom ili različitom vrstom vakcine.

"Zemlje u Evropi bilježe sve veći broj slučajeva koronavirusa, kao i povećanje stope hospitalizacije, uzrokovane širenjem omikron varijante. Vakcine nastavljaju sprječavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije", naveli su iz Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FMZ, te pozvali građane na vakcinaciju.

Prioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine, sa hroničnim bolestima i stanjima, kao što je definisano u ranijim preporukama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije