COVID situacija u KS bolja nego jučer: I dalje raste broj pacijenata u bolnicama

4
Radiosarajevo.ba
COVID situacija u KS bolja nego jučer: I dalje raste broj pacijenata u bolnicama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Jesen na ulicama Sarajeva

Proteklog dana, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 163 nova slučaja zaraze koronavirusom (197 jučer), nakon laboratorijskog testiranja 973 uzorka, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavio 121 naš sugrađanin, dok su nažalost četiri osobe preminule (jučer osam) od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 210 pacijenata, od kojih je 188 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 10 posto.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 132 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 78. Na respiratoru je sedam pacijenata, 16 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 10 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.340 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.865 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 57.815 osoba zaraženih koronavirusom, te 55.111 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 172, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 286.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 426 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 948 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 551 poziv, a obavljen je i 261 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije