Pandemija / COVID situacija u Kantonu Sarajevo: Šest osoba preminulo od jučer

07. 11. 2021. u 11:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđen je 121 novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testiran 941 uzorak. U istom periodu, od COVID-19 infekcije su se oporavile 104 osobe. Od posljedica ove infekcije preminulo je šest osoba

Trenutno su na bolničkom liječenju 143 pacijenta, od kojih su 135 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 20,28 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 73 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 70. Na respiratoru je sedam osoba, a 14 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Kiseoničku potporu koristi šest pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.549 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.602 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 64.439 osoba zaraženih koronavirusom, te 61.389 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 145, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 241", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 301 pacijent, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 813 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 315 poziva, a obavljena su i 242 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Ovog vikenda omogućena je imunizacija naših građana u SCC tržnom centru, a u toku proteklog dana tu je aplicirano 259 doza vakcina.

Od ponedjeljka se nastavlja vakcinacija u domovima zdravlja u svih devet općina Kantona Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA