U Kantonu Sarajevo 195 novozaraženih koronavirusom, šest osoba preminulo

1
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo 195 novozaraženih koronavirusom, šest osoba preminulo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tetsiranje na COVID-19

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 195 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.216 uzoraka. U istom periodu oporavile su se 142 osobe. Nažalost, šest osoba je preminulo od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 160 pacijenata, od kojih su 145 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 17,83 posto.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 83 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 77. Na respiratoru je šest osoba, dok ih 12 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je osam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.470 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.617 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 64.029 osoba zaraženih koronavirusom, te 61.064 izliječene.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 147, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 245", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 222 pacijenata, od koji je sedam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 886 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 572 poziva, a obavljeno je i 225 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS aplicirane su ukupno 434 doze vakcina.

Napominjemo da se od 1. novembra 2021. godine, nakon zatvaranje vakcinalnog punkta na Zetri, imunizacija stanovništva obavlja u domovima zdravlja na području svih devet općina Kanton Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije