COVID situacija u BiH: Preminulo 10 ljudi, sve više zaraženih - objavljene preporuke za građane!

1
Radiosarajevo.ba
COVID situacija u BiH: Preminulo 10 ljudi, sve više zaraženih - objavljene preporuke za građane!
Foto: Opća bolnica / Ljekari u Općoj (fotografija iz 2021. godine)

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini su registrirana 564 nova slučaja infekcije COVID-19. 

Testirano je 1.376 uzoraka, što znači da je skoro svaka druga osoba pozitivna na novi koronavirus. 

Preminulo je 10 osoba.

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Federalni zavod podsjetio građane na preporuke.

FBiH

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 884 uzorka, od čega je 275 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u  svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10.        

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 1.296.585 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 254.912 osoba.

U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda, i to dva u Srednjobosanskom i po jedan u Hercegovačko-neretvanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, dok su tri smrtna ishoda prijavljena retroaktivno.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 8.910.

Stanovništvu na području Federacije BiH se preporučuje vakcinacija protiv COVID-19, provjetravanje zatvorenih prostorija, pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju, te nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba.  Osobama starije životne dobi, posebno onima s hroničnim bolestima, preporučuje se nošenje maski u javnom prevozu i u drugim zatvorenim prostorijama s većim brojem ljudi, kao i pridržavanje osnovnih higijensko-epidemioloških mjera.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: curenje nosa, bol u grlu, povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili dalje upute.  

RS

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. Luka u Doboju izvršeno je testiranje 423 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 247 osoba.

Radi se o 100 muškaraca i 147 žena, od kojih je 29 mlađe, 159 srednje i 59 osoba starije životne dobi.

Jedan se izdvojio: Ovo je novi glavni simptom infekcije COVID-19

Jedan se izdvojio: Ovo je novi glavni simptom infekcije COVID-19

Prema mjestu prebivališta 87 osoba je iz Banjaluke, 42 iz Trebinja, 27 iz Bijeljine, 18 iz Doboja, deset iz Srpca, osam iz Foče, po šest iz Gradiške i Mrkonjić Grada, po pet osoba iz Zvornika i Novog Goražda, po četiri iz Kneževa, Laktaša, Ugljevika i Šekovića, po tri iz Modriče i Šipova, po dvije iz Dervente, Ljubinja i Prnjavora i po jedna osoba je iz Bileće, Kozarske Dubice, Lopara, Pala i Teslića.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su tri smrtna slučaja. Radi se o ženskim osobama starije životne dobi iz Banjaluke, Mrkonjić Grada i Istočnog Novog Sarajeva.

Do sada je u RS-u potvrđeno 114.487 slučajeva koronavirusa, a preminulo je ukupno 6.405 osoba kod kojih je potvrđen test na ovaj virus.

U RS-u je testirano ukupno 431.146 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS-u je 103, u Univerzitetskom kliničkom centru RS 49, a u ostalim bolnicama 54. Na respiratoru je pet osoba.

Brčko

U Brčkom su u protekla 24 sata testirali 69 uzoraka.

Od tog broja, njih 42 je bilo pozitivno na COVID-19.

Srećom, nije bilo umrlih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije