COVID podaci za Sarajevo: Testirano više od 2.000 građana za 24 sata

3
Radiosarajevo.ba
COVID podaci za Sarajevo: Testirano više od 2.000 građana za 24 sata
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 499 novih slučajeva zaraze koronavirusom (jučer 439) , nakon laboratorijskog testiranja 2.021 uzorka. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 199 osoba.

Dva pacijenta su, nažalost, preminula.

Trenutno je na bolničkom liječenju 117 pacijenata, od kojih je 109 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 74,36 posto.

Schmidt o antiustavnom izbornom zakonu: Nastavit ćemo pažljivo pratiti ovo pitanje

Schmidt o antiustavnom izbornom zakonu: Nastavit ćemo pažljivo pratiti ovo pitanje

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su 72 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 45. Na respiratoru je 12 osoba, devet ih koristi neinvazivnu ventilaciju, a sedam pacijenata je na kiseoničkoj potpori disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 2.591 aktivni slučaj COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 3.295 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 73.178 osoba zaraženih koronavirusom i 68.910 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 301, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 501", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 508 pacijenata, od kojih je troje transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 2.014 PCR briseva.
Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Novom Gradu i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 962 poziva, a obavljeno je i 385 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Tokom jučerašnjeg dana aplicirano je ukupno 1.795 doza vakcina protiv koronavirusa.

Iz Ministarstva zdravstva KS apeluju na građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije