COVID podaci za Sarajevo: Testirane 372 osobe, nije bilo preminulih

0
Radiosarajevo.ba
COVID podaci za Sarajevo: Testirane 372 osobe, nije bilo preminulih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirane su 372 osobe, a od COVID-19 infekcije oporavilo se devet naših sugrađana.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalaze 23 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 12, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 11. Jedan pacijent koristi kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 64 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. 

U samoizolaciji se trenutno nalazi 641 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.714 osoba zaraženih koronavirusom i 51.364 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je šest, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 10.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 57 pacijenata, nije bilo transporta na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 54 brisa, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeta 202 brisa.

COVID-pozivni centar zabilježio je 34 poziva, a obavljena su 72 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana 1.634 osobe su revakcinisane na Zetri AstraZeneca II vakcina-1630 doza, i Sinofarm II vakcina - četiri doze.

Danas se nastavlja revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine AstraZeneca primili 25.04.2021.godine. Narednih dana revakcinacija će se odvijati prema planu ZZO KS i to:

- u ponedjeljak,12.07.2021.g. revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine primili 26.04.2021.g.

- u utorak,13.07.2021.g.-revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine primili 27.04.2021.g.

Iz Vlade KS-a podsjećaju da, u slučaju da ne dobiju termin za revakcinaciju AstraZenecom putem Informacionog sistema ZZO-a, građani treba da dođu u Zetru na dan koji je, prema navedenom planu, određen za njihovu revakcinaciju.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre i visokih temperatura zraka, molimo građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. U protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije