U Sarajevu testirano 377 osoba na COVID-19: Nije bilo smrtnih ishoda

1
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu testirano 377 osoba na COVID-19: Nije bilo smrtnih ishoda
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vakcinacija u Zetri

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 377 osoba potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od COVID-19 infekcije oporavilo se 14 naših sugrađana.

U istom periodu, na sreću, nije bilo smrtnih ishoda u liječenju infekcije ovim virusom.

Trenutno su na bolničkom liječenju 32 pacijenta, od kojih 21 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 19 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 13.

Jedan pacijent je na respiratoru, a jedan koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 102 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 767 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.978 osoba zaraženih koronavirusom i 51.586 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 15, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 25.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 55 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 147 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 22 poziva, a obavljeno je 39 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 2.429 doza vakcina.

I danas će, treći dan za redom, u Zetri biti "Dani otvorenih vrata", odnosno otvoreni pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, u kapacitetu dnevne vakcinacije do 4.000 doza.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije