COVID izvještaj za Sarajevo: Duplo više oporavljenih, preminule četiri osobe

0
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj za Sarajevo: Duplo više oporavljenih, preminule četiri osobe
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je evidentirano 26 novozaraženih osoba koronavirusom. U istom periodu 52 ih se oporavilo od COVID-19 infekcije.

Poređanja radi, jučerašnji presjek donio je 45 novozaražene osobe i dvoje preminulih.

Od ovog broja novozaraženih, njih 15, odnosno 57,69 posto pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, preminulo je četvero pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom.

Od početka epidemije, Kanton Sarajevo bilježi 859 aktivni slučaj koronavirusa. Ukupan broj zaraženih je 52.018, a ukupan broj izliječenih je 49.935. Trenutno su 3.888 naših sugrađanina u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 43, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 72. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste 24 pacijenta, a u Općoj bolnici njih 10.

Trenutno je u covid ambulantama u KS hospitalizirano 198 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 123, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 75 pacijenata.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 32, u Novom Gradu 14, u Semizovcu 11 i na Ilidži tri. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 107.

Na respiratoru su dva pacijenata i to jedan na KCUS-u i jedan u Općoj bolnici.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije