COVID izvještaj za Sarajevo: Broj zaraženih i dalje u porastu

4
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj za Sarajevo: Broj zaraženih i dalje u porastu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 86(73 jučer) novih slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 902 uzorka, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo su se 44 naša sugrađanina. Nije bilo preminulih.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Trenutno je na bolničkom liječenju 77 pacijenata, od kojih su 53 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 46 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 31.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 464 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.498 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 53.973 osobe zaražene koronavirusom i 52.210 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 70, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 116.

"S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe", ponavljaju i danas ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 221 pacijent, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu i jedan na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u COVID-ambulantama uzeta su ukupno 394 PCR brisa.

COVID-pozivni centar zabilježio je 155 poziva, a obavljeno je i 80 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.515 doza vakcina, i to na Zetri 1.521, te 994 na novootvorenim vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža.

I danas se na Zetri nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na svim vakcinalnim punktovima u pomenutim općina omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, iznad 18 godina, bez prethodne najave.

“Bitno je napomenuti da građani moraju doći na revakcinaciju na onaj punkt na kojem su primili prvu dozu”, naglašavaju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz ovog ministarstva i dalje upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji, uz molbu da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije