COVID izvještaj za KS: Situacija je bolja nego jučer

0
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj za KS: Situacija je bolja nego jučer
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (jučer 121) nakon što je laboratorijski testirano 706 uzoraka, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije su se oporavile 143 osobe. Dvije osobe su preminule (jučer šest) nod posljedica infekcije.

Trenutno su na bolničkom liječenju 153 pacijenta, od kojih je 136 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 18,95 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 81 pacijent, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 72. Na respiratoru je sedam osoba, a 16 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Kiseoničku potporu koristi pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.501 aktivni slučaj COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.509 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 64.535 osoba zaraženih koronavirusom, te 61.526 izliječenih.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 145, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 241, podaci su Zavoda.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo pregledana su 253 pacijenta, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 566 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 344 poziva, a obavljeno je i 196 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U domovima zdravlja u svih devet općina Kantona Sarajevo aplicirane su 422 doze vakcina.

Proteklog vikenda omogućena je imunizacija u SCC tržnom centru, u kojem su tokom proteklog dana aplicirane 422 doze vakcina, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije