Podaci / COVID izvještaj za KS: Broj novozaraženih se ne smanjuje, tri osobe preminule

18. 09. 2021. u 10:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Kantonu Sarajevo, u protekla 24 sata, potvrđeno je 197 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.313 uzoraka.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 125 osoba, dok su tri osobe preminule od posljedica te bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 170 pacijenata, od kojih je 156 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 106 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 64. Pet pacijenata je na kontinuiranoj mehaničkoj ventilaciji (KMV)-respirator, 17 ih je na neinvazivnoj ventilaciji (NIV), te pet na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.196 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.587 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 56.609 osoba zaraženih koronavirusom i 54.073 izliječenih.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 168, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 280, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 438 pacijenata, od kojih je 10 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 859 PCR briseva. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima od 8 do 18 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 480 poziva, a obavljeno je i 248 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 1.759 doza vakcina, i to: 1.036 na Zetri i 723 doze na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo - “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave. Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)