COVID bilten za Sarajevo: Preminula četiri pacijenta

0
Radiosarajevo.ba
COVID bilten za Sarajevo: Preminula četiri pacijenta
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazana bolnica u BiH)

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 36 osoba.

Nažalost, bila su i četiri smrtna ishoda pacijenata zaraženih ovim virusom.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 13, odnosno 59,09 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 435 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 486 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.505 osoba.

Trenutno je u KS hospitalizirano 110 pacijenata, i to i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ po 55 pacijenata.

Na respiratorima u obje bolnice nema niti jedan pacijent.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 10 pacijenata, a u Općoj bolnici njih tri.
Sa hospitalizacije su otpuštena tri pacijenta.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 150 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu, te tri na KCUS.

Tokom jučerašnjeg dana, samo je na drive-in punktu za testiranje na Vrbanji zabilježeno uzimanje 122 PCR brisa, dok na punktovima u Novom Gradu, Semizovcu i na Ilidži nije bilo testiranja.

Ukupno su na drive-in punktu i Covid-ambulantama uzeta 291 PCR uzorka.

Covid-pozivni centar je zabilježio 125 poziva, a obavljena su i 123 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je 52.266 zaraženih osoba koronavirusom i 50.522 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 14, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 23.

Podsjećamo da će se imunizacija građana nastaviti u utorak, 18. maja 2021. godine, i to prema utvrđenom planu i prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS.

Građani će biti pozivani, te dobiti termin kada da dođu na vakcinaciju. Za nastavak vakcinacije je osigurano 6.750 doza vakcina koje su stigle protekle sedmice putem COVAX i EU4HEALTH programa.

Od sutra, 17. maja 2021. godine u Zetri će biti nastavljeno vakcinisanje uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine koji primaju vakcine iz donacije Republike Turske.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije