COVID bilten subotom za cijelu BiH: Preminulo osam osoba, više zaraženih

0
Radiosarajevo.ba
COVID bilten subotom za cijelu BiH: Preminulo osam osoba, više zaraženih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U protekla 24 sata, u Bosni i Hercegovini registrovano je 56 (jučer 52) novozaraženih osoba.

Od tog broja, u FBiH je danas registrovan 24 (jučer 36) novozaraženi, u RS-u 29 (jučer 12), a u Brčko distriktu 3 (jučer 4) novozaraženih.

Prijavljeno je smrtnih slučajeva u BiH 4 (jučer 12) od posljedica koronavirusa, od toga su preminule u FBiH 4 (jučer 4), u RS-u 4 (jučer 8), dok u Brčko distriktu nije bilo smrtnih ishoda kao ni prethodna četiri dana.

Federacija BiH

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 1.351 uzorak, od kojih su 24 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada su testirana ukupno 686.125 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133.525 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 123 757 pacijenata.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 4 nova smrtna ishoda, i to: Srednjobosanski kanton- 2, Tuzlanski kanton- 1, Zeničko-dobojski kanton- 1.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 345.

NAPOMENA: U toku je revizija prijava smrtnih ishoda u Unsko-sanskom kantonu, te se unosom smrtnih ishoda iz proteklog perioda u ovom kantonu povećava ukupan broj smrtnih ishoda u Federaciji BiH. 

RS

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 560 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 29 osoba.

Radi se o 17 muških i 12 ženskih osoba, od kojih je 13 osoba srednje i 16 starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, šest osoba je iz Mrkonjić Grada, pet iz Doboja, četiri iz Banja Luke, tri iz Kotor Varoša, po dvije iz Kalinovika, Trebinja i Ugljevika i po jedna iz Istočnog Novog Sarajeva, Lopara, Ljubinja, Rudog i Šekovića.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su četiri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa korona.

Radi se o osobama starije životne dobi iz Banja Luke, Teslića, Bosanskog Broda i Bijeljine. 

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 64.174 slučaja koronavirusa, a preminule su ukupno 3.723* osobe kod kojih je potvrđen test na ovaj virus.

U Republici Srpskoj, od novog koronavirusa, do sada se oporavilo 46.397 osoba, a testirana je ukupno 277.401 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS je 192 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 85, a u ostalim bolnicama 107. Na respiratoru je 31 osoba (20 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 11 u ostalim bolnicama).

U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 1.816 osoba, a nadzor je završen kod 191.302 osobe.

*Napomena: Na dan 04.06.2021. godine, naknadno je prijavljen jedan smrtni slučaj koji se desio u prethodnih nekoliko dana (osoba iz Ugljevika).

Brčko distrikt

Danas su u Brčko distrikzu registrirana tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Ni danas u Brčkom nije bilo preminulih, kao ni prethodnih šest dana.

Situacija u svijetu

Situacija u svijetu - undefined

FOTO: Screenshot: Situacija u svijetu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije