COVID-19: Strah u Zenici, ali predsjednik Kriznog štaba ZDK-a umiruje javnost

Fena/Radiosarajevo.ba
COVID-19: Strah u Zenici, ali predsjednik Kriznog štaba ZDK-a umiruje javnost

Predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona i ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić, kazao je u izjavi za Fenu, da u ovom trenutku ne može potvrditi vijest da je još dvoje testiranih pacijenata iz Zenice pozitivno na koronavirus, čime bi se broj zaraženih u tom kantonu povećao na tri osobe, sve tri iz Zenice.

"Očekujemo zvaničnu potvrdu, ali takav nas nalaz, ako je tačan, ne bi iznenadio jer su testirani kćerka i zet žene za koju je jučer potvrđeno da je zaražena koronavirusom. Treća testirana osoba bila je rodica, koja je bila u nekom kontaktu s njima i ona je, navodno, negativna, ali potvrdu nalaza još čekamo. Međutim, mi smo pokazali da imamo spreman odgovor i da nema potrebe za panikom. Uostalom, radi se o zarazi koja je uvezena iz inostranstva, konkretno regije Lombardija iz Italije", napominje Jupić.

On najavljuje kako će, zbog svega što se dešava ovih dana te načina na koji pojedini mediji izvještavaju o koronavirusu, tražiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako Jupić pokušava umiriti javnost, strah u Zenici izazvala je informacija, koju donosi Dnevni Avaz, da je prva zaražena osoba u FBiH navodno prisustvovala proslavi 8. marta u jednom gradskom restoranu. Desilo se to prije nego što je znala da je pozitivna na virus COVID-19, a priredbi je prisustvovalo oko 500 posjetilaca.

Potvrđen Covid-19 kod još dvoje pacijenata iz Zenice

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirani su uzorci još tri pacijenta iz Zenice. Potvrđeno je da su dvoje pozitivni na novi soj koronavirusa (COVID-19). Ova informacija potvrđena je večeras iz Kliničkog centra. Podsjećamo, od danas je na snazi i Naredba Kriznog štaba KS prema kojoj se otkazuju javna okupljanja sa više od 250 učesnika, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije