Čović u Mostaru glasao na izborima za hrvatskog predsjednika: Otkrio i za koga

Radiosarajevo.ba
Čović u Mostaru glasao na izborima za hrvatskog predsjednika: Otkrio i za koga
FOTO: Fena / Dragan Čović glasao u Mostaru

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović glasao je jutros u Mostaru na izborima za predsjednika Republike Hrvatske i pritom poručio kako je riječ o jako važnim izborima za Hrvate u BiH.

„Osobno ovo su za nas veoma značajni izbori jer Hrvatska u prvoj polovici 2020. predsjedava Europskom komisijom. To bi značilo da, ako mi završimo ovaj posao, iako ga evidentno završavamo, oko Vijeća ministara, realno možemo biti za istim stolom sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u petom mjesecu u Zagrebu. I upravo taj naš odnos koji gradimo s Republikom Hrvatskom pa i na ovaka način, dajući značaj funkciji predsjednika u Republici Hrvatskoj, stvaramo sebi mnogo bolji put nego što smo to radili zadnjih godinu dana, kada je u pitanju europski put za Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Čović novinarima.

Naglasio je kako su ovi izbori jako značajni za Hrvate u BiH jer „poruke koje dolaze s Pantovčaka se uvijek daleko čuju“.

„Nadam se da ćemo imati kontinuitet tih poruka kako bi mi ostvarili potpunu jednakopravnost kada je u pitanju izborno zakonodavstvo u BiH“, kazao je Čović i još jedanput pozvao glasače u BiH da na izborima za hrvatskog predsjednika podrže kandidata HDZ-a.

„Što se mene tiče zna se, nema dileme, za koga sam glasao. Vjerujem da će to biti za veliki broj svih nas koji izlazimo na glasanje u Bosni i Hercegovini“, kazao je Čović aludirajući na podršku njegove stranke aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Hrvatski birači u nedjelju, na sedmim predsjedničkim izborima od neovisnosti, odlučuju tko će u idućih pet godina biti na čelu države - aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili neko od njezinih 10 protukandidata (Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dalija Orešković, Dario Juričan, Dean Kovač, Anto Đapić, Katarina Peović, Ivan Pernar i Nedjeljko Babić).

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, dakle treba dobiti većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, u ovom slučaju 5. januara 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije