Čović sa Stoltenbergom: Želimo što prije aktivirati MAP

AA
Čović sa Stoltenbergom: Želimo što prije aktivirati MAP
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu izrazio nadu da se BiH pokazala, kako je rekao, pravim partnerom u pogledu projekata i saradnje sa Alijansom, javlja AA.

"Naš pregled obrane i revidiran Akcijski plan koji ćemo vrlo brzo dostaviti pokazat će naše praktično opredjeljenje da smo spremni poslati poruku svim članicama NATO-a da prema BiH trebaju imati vrlo jasnu poziciju kada je u pitanju aktiviranje MAP-a", kazao je Čović na konferenciji za medije.

Naglasio je da BiH ispunjava obaveze vezano za Talinske uvjete, dodajući da taj proces ide sporo ali i kako domaće vlasti uveliko prave iskorak.

"Nastojimo što prije ispuniti obaveze koje smo preuzeli i vjerujemo da će to biti dovoljno motivirajuće kada je u pitanju aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP). Mi smo dio mirovnih misija NATO-a diljem svijeta i tu želimo da se pokažemo kao partner. Računajte s nama i mi i dalje ostajemo predani reformama. Mi smo danas spremni kazati da želimo što prije aktivirati Akcijski plan", kazao je Čović.

Stoltenberg je istakao da je Bosna i Hercegovina, kako je kazao, dragi i cijenjeni partner cijele Alijanse.

"Nedavno smo imali i zajedničku NATO vježbu za upravljanje posljedicama kriznih situacija, koja je održana u Tuzli. To je bila jako praktična prilika kojom smo još jednom pokazali primjer partnerstva sa BiH i kako može da se održi sigurnost unutar granica Evrope", rekao je Stoltenberg.

Naglasio je kako je tokom današnjeg sastanka bilo riječi i o reformama koje se provode u BiH u okviru eutoatlantskih integracija.

"Podržali smo napredak koji je učinjen u vezi sa vojnom opremom. Želim da vam čestitam još jednom na reformama koje su do sada provedene. Ono što je učinjeno u BiH mislim da je jako veliki i značajan korak naprijed. Fokus bi sada trebao da bude na implementaciji pregleda vojne opreme vojnih objekata i da nastavite raditi na tome. Bitno je da nastavite sa reformama onako nako smo se ranije dogovorili. Bitno je da sve političke strane i sve strane u BiH djeluju zajedno, a NATO je tu da bi vas u tome nastavio podržavati", kazao je Stoltenberg.

Podsjetio je i da snage BiH daju izuzetan doprinos izgradnji mira u okviru misije NATO-a u Afganistanu kao i u UN-ovim misijama u svijetu.

Na kraju je zaključio kako NATO i BiH imaju duboko partnerstvo, izrazivši nadu u pogledu dodatnog jačanja saradnje u narednom periodu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije