Čović: Prioritet svih prioriteta je da jedan narod ne bira drugom predstavnike

Fena
Čović: Prioritet svih prioriteta je da jedan narod ne bira drugom predstavnike
Nakon sastanka s delegacijom SDA, predvođenom predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem, prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović rekao je da je osnovni problem Izborni zakon.

"Želimo osigurati legitimnost da se više nikada ne desi ono što se sada desilo kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva BiH, i da to bude stvar koju ćemo definirati kao broj jedan, a zatim, broj dva, tri i koliko nam brojeva bude trebao, da što prije osiguramo svoj kandidatski status za EU i da nemamo zapreka u funkcioniranju vlasti na svim razinama", kazao je Čović.

Napomenuo je kako mu se čini da se oko toga razumio s Izetbegovićem.

"Ovo nije koalicija radi fotelja, doći će se sigurno do jednog dokumenta u kojem će precizno pisati svaka stavka o kojoj sada govorim i naravno ono što će govoriti i druga strana i što će biti potrebe našeg evropskog puta i uopće čitavih integracija. Kada to budemo potpisali i vrlo jasno definirali onda ćemo i krenuti u partnerski odnos", poručio je Čović.

"Sasvim mi je svejedno ko je partner s bošnjačke strane", dodao je, napomenuvši kako će u ponedjeljak razgovarati s liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, da je već razgovarao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a razgovarat će i s nekim drugima.

"Mi moramo napraviti dobar odnos i relaksirati odnose između dva naroda i izaći iz okvira rata u koji nas neko stalno pokušava uvući i zadržati. Da bi u tome uspjeli treba nam saradnja i nešto konkretno, a to je prioritet svih prioriteta - da jedan narod ne bira drugom predstavnike. Ne treba žuriti u vlast, ne treba je ni zaustavljati na bilo koji način, ali treba stvoriti preduvjete da napravimo vlast koja će raditi, a ne ponašati se kao u zadnje dvije godine kada nismo znali imamo li ili ne vladajuću većinu", kazao je Čović.

Na pitanje novinara da li HDZ BiH i SDA imaju dovoljan broj ruku u Parlamentu FBiH za formiranje vladajuće većine, Čović je odgovorio kako smatra da imaju te da je samo pitanje ko je predstavnik bošnjačkog naroda.

"Mislim da Izetbegović i njegova koalicijska snaga može uz neko umijeće i s naše strane osigurati adekvatnu većinu ako to želi", poručio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije