Čović: Priču o Izbornom zakonu BiH započinjemo u parlamentu

Anadolija
Čović: Priču o Izbornom zakonu BiH započinjemo u parlamentu
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je danas da se u narednih 15-ak dana, odnosno već nakon sutrašnje odluke Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, može očekivati intenzivna aktivnost u parlamentima na svim nivoima u BiH.

Tokom uskrsnog prijema u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u Sarajevu, Čović je čestitao blagdane koji se danas obilježavaju. 

"Vjerujem da su oni uvijek motiv da svi drugačije i realnije gledamo na život. Ne mislim da je uzoriti kardinal bilo koga prozivao, on je iznio svoj stav o životu čovjeka kako u Sarajevu tako i diljem BiH. Naravno, i vrlo jasno dao sliku kako vidi poziciju privatnog vlasništva, imovinu crkve, vrijednosti koje imamo kao zajednica. Naravno da najvišu odgovornost da bi to sve bilo u skladu imaju nositelji izvršne političke i zakonodavne vlasti u BiH", izjavio je Čović, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da je kardinal Vinko Puljić u obraćanju prozvao predstavnike vlasti da ne čine dovoljno da zaštite ljude u BiH. 

Kako je kazao, moglo se uraditi više u proteklom vremenu te podsjetio da postoji zastoj posljednjih godinu dana u funkcioniranju partnerstva i da iz toga treba izaći.

"Uskrs neka bude motiv da se svi malo drugačije ponašamo prema onima koji su nam dali svoje glasove prije dvije godine. Ja sam vječiti optimista, kako vi kažete. Ja ću sve učiniti sa svoje strane da zaštitim dostojanstvo čovjeka u BiH, da osiguram apsolutnu jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba na svakom koraku u BiH i da se u BiH živi bolje. To je vrlo jasna misija hrvatskog člana Predsjedništva, ali i svih nas koji smo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim razinama vlasti u BiH", naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, u narednih 15-ak dana, odnosno već nakon sutrašnje odluke Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, se može očekivati intenzivna aktivnost u parlamentima na svim nivoima u BiH kako bi se živjelo bolje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li postoji minimum dogovora s partnerima vezano za Izborni zakon, prvenstveno s SDA, Čović je istaknuo da su se dugo dogovarali, oko godinu i pol. 

"Vjerovatno smo vama dosadili pričajući kako smo se dogovorili oko Mostara, pa ne bi izbora. Pa bi sada isto tako trebali govoriti kako smo se dogovorili oko odluka Ustavnog suda BiH kada je u pitanju konstitutivnost naroda što znači domovi naroda, članovi Predsjedništva. Mislim da smo imali jednu zavidnu razinu suglasja, a onda smo počeli demantirati da smo se dogovarali. Da se više ne bi lagali i iznosili različite stavove u javnosti transparentno u parlamentu ćemo pričati o tome", poručio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije